IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Облаците над британската икономика се сгъстяват

Най-влиятелният икономически институт на Острова очаква спад от 2,7% за Великобритания и едва 0,5% ръст за целия свят

09:43 | 04.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Облаците над британската икономика се сгъстяват

Изгледите пред бъдещето на британската икономика стават все по-мрачни, показват новите прогнози на Националния институт за икономически и социални изследвания на Острова. След предишната прогноза за свиване на брутния вътрешен продукт на страната с 0,9 на сто, специалистите от една от най-влиятелните организации предричат икономически спад от 2,7 на сто за 2009 година.

В същото време анализаторите на организацията, сред чийто клиенти са финансовото министерство на Англия и Английската централна банка, очакват световната икономика да отбележи ръст от едва 0,5 на сто тази година. Това би било най-слабото представяне от годините на Втората световна война, предава ВВС.

„Британската икономика е навлязла в доста остра рецесия. Свиването на потребителските разходи ще се превърнат в най-големия двигател на контракцията“, смята Саймън Кърби от института.

Прогнозите са, че рецесията, която започна през третото тримесечие на 2008 година, ще продължи до последните три месеца на настоящата година. С продължителност от пет тримесечия това би била най-дългата рецесия от периода 1990-1991 година досега.

Негативният сентимент около състоянието на британската икономика се подклажда и от непрекъснато понижаващото се потребителско доверие. Очакванията на анализаторите са, че централната банка ще извърши нова редукция на лихвения процент, който в момента се намира на най-ниската си стойност от 1694 година, когато е основана АЦБ – 1,5 на сто.

Следващото заседание на институцията е насрочено за утре, като пазарите очакват понижение на лихвата с още половин пункт до 1,0 на сто.

Не особено позитивно е и мнението на министъра на финансите Алистър Дарлинг, който вчера обяви, че водещите икономики в света са изправени пред най-големия си спад от 1930 година насам. Това кара институциите на Острова да обмислят всякакви варианти за помощ на икономиката и борба с кризата.

Сред обсъжданите варианти е създаването на т.нар. „лоши банки“, където да бъдат съсредоточени „токсичните“ активи, които пазарът отказва да търгува. „Към настоящия момент не сме затворили вратата пред създаването на „лоша банка“ в случай на необходимост“, заяви вчера Дарлинг пред Камарата на Лордовете.

Смисълът на създаването на лоша банка беше тя да изкупи всички некачествени активи. Тази идея обаче беше подложена на критика, тъй като не беше постигнато съгласие кой ще оценява стойността на активите. Освен това надделя твърдението, че съсредоточаването на всички лоши активи в една финансова институция ще отнеме много време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 18.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още