IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Активите на хедж-фондовете може да се стопят с $450 млрд.

Секторът отбеляза рекордно слаба година, но картината е на път да се влоши още повече през 2009 година

08:51 | 23.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Активите на хедж-фондовете може да се стопят с $450 млрд.

През 2008 година хедж-фондовете са отбелязали рекордни загуби. Ситуацията през 2009 година обаче може да се окаже още по-тежка и да принуди мениджърите да се откажат от инвестиционните си стратегии, да понижат таксите си и да направят тегленията от клиенти по-лесни, пише Bloomberg.

Индустрията, чийто размер се оценява на около 1,2 трлн. долара може да свие активите си с впечатляващите 450 млрд. долара, или 37 на сто, заради пазарни загуби и тегления от клиенти, смята анализаторът Хю ван Щеенис от Morgan Stanley. Това би оставило хедж-фондовете с едва 750 млрд. долара, което е най-ниското ниво на активите в сектора от 2002 година насам.

„Трудно е да не си „мечо“ настроен в такова обкръжение“, казва Щеенис.

Възвращаемостта в сектора е паднала средно с 18 на сто, показват данни на Hedge Fund Research, което е най-големия спад откакто компанията следи представянето на хедж-фондовете. Въпреки това резултатът е доста по-добър от представянето на широкия американски индекс S&P 500, който загуби 38,5 на сто през 2008 година.

Много от вложителите в хедж-фондовете са изразили недоволство от ограниченията, въведени за тегленията на средства. Поне 20 на сто от всички фондове са наложили такива ограничения, което е понижило доверието в сектора и сега са необходими нови, по-либерални правила за тегленето на средства, за да може да бъдат набрани вложения, смята Питър Дъглас от сингапурската консултантска компания GFIA.

Очаква се инвестициите на фондовете в ликвидни активи да намалеят, тъй като именно те са довели до спад на печалбите и са предизвикали силна вълна от тегления. Освен това прогнозите на анализаторите са, че таксите за обслужване на клиентите трябва да бъдат понижени.

Въпреки негативните очаквания обаче, прогнози за стабилизиране на индустрията не липсват. Повод за това дава и сравнително доброто представяне от началото на годината. До този момент средната доходност за януари на хедж-фондовете е 0,84 на сто, докато S&P 500 се е понижил с 8,3 на сто, показват данни от HFRX Global Index.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още