IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Планът на Обама - нов шанс за страните с активно производство и износ

Възможности за развитие ще имат и страните с опит в зелената енергия, инфраструктурните проекти, фармацевтиката

14:34 | 21.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Планът на Обама - нов шанс за страните с активно производство и износ

Управленската програма на новия президент на САЩ Барак Обама ще отвори нови врати пред държавите с активно производство и износ, включително и пред автомобилната индустрия. Повече възможности за развитие ще имат и страните с опит в използването на алтернативна енергия и работа с инфраструктурни проекти, с развита фармацевтична промишленост, производство на медицинска техника, здравно осигуряване и туризъм.

Това се казва в анализ на компанията Делойт, озаглавен „Възможности и оптимизъм. Глобални перспективи пред Обама и неговата програма”, според който Обама и неговият екип могат да създадат подходяща среда за нов възход на бизнес и пазари.

Конкретните предложения на Обама ще възстановят доверието в бизнеса в глобален мащаб, а това ще върне обратно хората на работа, ще насърчи международното сътрудничество, отново ще насочи вниманието на САЩ към разрешаване на проблема с глобалното затопляне и ще насърчи провеждането на реформа в здравеопазването, смята Грег Пелегрино от Делойт Туш и Томацу.

Сред държавите бенефициенти на програмата му ще са тези, които имат опит в използването на алтернативна енергия. „Тези страни, които имат готовност веднага да стартират енергийните си проекти, ще спечелят най-много, когато администрацията на Обама започне практическото изпълнение на зелената си политика”, се казва в анализа.

Големи перспективи има пред държавите, които активно използват енергията на слънцето и вятъра като алтернативни източници, влагат средства в изследването на ядрената технология, например Германия, Япония и Испания, или имат експертни познания по отношение на вноса като Франция.

Подкрепата на Обама за чисти технологии в добиването на енергия от въглища например ще подпомогне държавите, зависими от този ресурс като Индия и Китай. Това ще създаде възможности за научно-изследователски партньорства между САЩ и други държави, подпомагайки ги в процесите им на икономически растеж с оглед опазването на околната среда.

Планът на Обама да реформира здравеопазването също разкрива уникални възможности пред чуждестранните компании. Вносът на качествени и евтини лекарства от целия свят ще позволи на държави като Индия, известна с производството си на лекарства с широко приложение, да участват в пазари, които в миналото са били предимно затворени за тях, смятат анализаторите.

Очаква се големите европейски фармацевтични компании да получат възможност да предлагат лекарствата си на американския пазар, особено ако се засили сътрудничеството между американското министерство на храните и лекарствата и ЕС. Компаниите-производители на медицинска техника в Германия и Япония, както и фирмите с дългогодишен ИТ опит в медицината, могат да извлекат редица ползи.

Потенциал съществува и за развитие на здравния туристически пазар в Индия, където здравеопазването е по-евтино. В тази връзка и вследствие на преконфигурирането и разширяването на застрахователния бизнес, британските застрахователни компании могат да се насочат към по-печеливши области за доставка на своите продукти, като разширят присъствието си на американския пазар.

Държави с традиции в обслужването на големи инфраструктурни проекти и с пазарни позиции в САЩ също могат да открият значителни перспективи за развитие. Това важи също и за държави с опит в областта на технологичната инфраструктура и за страните, граничещи със САЩ. В плана се говори за пътища, мостове, пристанища и др., а за бенефициенти се посочват Холандия, Испания, Бразилия, Мексико и Канада. Испания може да е бенефициент и поради големия си опит в изграждане на мобилни и фиксирани мрежи.

Очаква се освен това САЩ да се възползват от държавния опит в областта на публично-частните партньорства, особено този на Европа и Великобритания, при стартирането на големите си инфраструктурни проекти.

Въпреки някои притеснения по отношение на възможни пазарни отклонения като следствие от обявените от Обама пакети за стимулиране на жилищния и автомобилния бранш, анализаторите приемат, че опитите на новия президент да възстанови доверието в глобалната икономика ще имат положителен ефект върху финансовите услуги, жилищния сектор и като цяло върху държавите с активно производство и износ, особено за автомобилната индустрия в глобален мащаб.

Консултантите на Делойт от Германия, Япония, Китай, Мексико, Бразилия, Канада и Южна Корея отбелязват, че стимулиращите мерки ще означават по-голям разход на американски средства за вносни продукти и активизиране на щатския пазар. „А всеки подем в покупателната способност на САЩ е добра новина и би довел до подпомагане на туризма и международните инвестиции”, коментира Пелегрино. Пример за това е Канада и нейната силна дърводобивна и дървообработваща промишленост, която се надява на подем в развитието на жилищния пазар в САЩ.

Обама ще насърчи международното сътрудничество, за да стимулира търговията, независимо от опасенията за предоговаряне на споразумения, търговски ограничения, преференциално отношение към американските компании и ограничаване зависимостта от вносни ресурси като петрола, единодушни са анализаторите. Това ще разшири достъпа до пазари и ще открие нови бизнес възможности (Германия/Русия/САЩ, Близкия Изток, Япония/Китай) чрез акцентиране върху дипломацията и намаляването на напрежението между държавите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още