IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Забавянето в Китай означава рецесия в Австралия

Австралия се смяташе за относително имунизирана към финансовите проблеми, но по-слабото търсене от Китай разкри уязвимостта й

15:33 | 19.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Забавянето в Китай означава рецесия в Австралия

Австралийската икономика, смятана някога за относително сигурно убежище, е на път рязко да се свие през 2009 г. заради по-слабия от очакваното растеж в Китай, според доклад, цитиран от International Herald Tribune.

„Това не е просто рецесия, а най-рязкото спадане на икономиката в историята на Австралия“, се казва в доклада на компанията за проучвания Access Economics.

В изследването се прогнозира, че австралийският долар ще поевтинее от сегашните 68 щатски цента до 56 цента за един австралийски долар и централната банка ще бъде принудена да намали лихвения процент от 4,25 на сто на 2,5 на сто, за да стимулира растежа.

Около 300 хил. работни места ще бъдат загубени, а корпоративните печалби ще паднат наполовина, смятат от Access Economics.

Това е поредното лошо „предсказание“ за австралийската икономика, която дълго време се считаше за относително „имунизирана“ към финансовите проблеми на САЩ и Европа.

Досега австралийските банки избягваха експозициите към лоши ипотечни кредити в САЩ и много икономисти смятаха, че продължаващото, макар и по-слабо търсене от страна на Китай на австралийски суровини ще спаси страната от рецесия.

В последната си официална прогноза – през ноември, Международният валутен фонд прогнозира, че Китай ще продължи да отчита силен растеж, както и че Австралия ще бъде сред малко развити икономики, които ще отбележат растеж през 2009 г., макар и слаб (1,8 на сто). По-резкият от очакваното спад в търсенето на суровини от страна на Китай обаче показа уязвимостта на Австралия, пише в доклада.

От австралийското правителство са заявили, че са готови да предприемат още решителни действия, след като вече инвестираха милиарди долари за стимулиране на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още