IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Може ли Европа да извлече полза като посредник в газовия конфликт?

Както Русия, така и Украйна имат силен интерес да развият връзките си с ЕС, а посредниците в търговията с газ трябва да бъдат отстранени

16:16 | 12.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Може ли Европа да извлече полза като посредник в газовия конфликт?

Европейският съюз, въвлечен в спора за цените на газа между Украйна и Русия, може да се възползва от ролята си на посредник за промени в търговията си със синьо гориво с Русия, смятат анализатори, цитирани от АР.

Според някои критици в момента посредници в сянка печелят състояния от продажбите на руски газ на Украйна и Русия, които се оценяват на 75 млрд. долара годишно. Наскоро и висши украински и руски представители се присъединиха към призивите за реформи.

„Европа трябва да действа единно, за да се опита да принуди Русия и Украйна да въведат повече прозрачност“, смята Том Мейн от Global Witness, базирана в Лондон организация, която се фокусира върху въпросите на природните ресурси.

ЕС трябва да поиска елиминирането на всички посредници от търговията с газ, „тъй като те са само средство да се краде от Газпром и Украйна“, подчертава от своя страна Андерс Аслунд от Института за международна икономика Питърсън.

Изданието припомня, че ЕС е успял да договори споразумение за наблюдение на транзита на газ с цел възстановяване на доставките.

Както Русия, така и Украйна имат силен интерес да развият връзките си с ЕС и агресивно търсят подкрепата на Съюза за разрешаване на кризата. Русия иска помощ от Европа за газопроводи, заобикалящи Украйна, а Украйна се стреми към членство в ЕС и НАТО.

Според Аслунд спорът между Русия и Украйна всъщност е „конфликт между бизнесмени в сянка“, а не между самостоятелни държави. „И изумителното е, че страните от ЕС не правят нищо, за да подсигурят енергийните си доставки“, добавя той.

Основният посредник в търговията с руски газ е РосУкрЕнерго – базирана в Швейцария търговска компания, която е наполовина собственост на Газпром и на CentraGas Holding AG, базирана във Виена и контролирана от двама украински бизнесмени.

Критиците оспорват необходимостта гигантът Газпром да продава гориво чрез РосУкрЕнерго. „Просто не разбираме защо компанията съществува“, коментира Мейн от Global Witness.

На сайта на РосУкрЕнерго пише, че компанията обслужва Русия и Украйна „като платформа за координация на продажбата на газ от Централна Азия на украинския пазар“ и се стреми да осигури „стабилен темп на растеж на обемите газ от Централна Азия, доставян на Украйна и Европа“.

Украинският премиер Юлия Тимошенко призова от своя страна за отстраняване на РосУкрЕнерго от търговията с руски газ.

Според украинския анализатор Володимир Омелченко РосУкрЕнерго помага за финансирането на политическата организация на опонента на Тимошенко – президента на страната Виктор Юшченко. Юшченко обаче отрече слуховете, че има връзки с газовия бизнес.

Някои медии пък свързват РосУкрЕнерго със Семьон Могилевич, арестуван от московската полиция преди година по обвинение в укриване на данъци. От компанията отрекоха да имат връзка с него.

Скоро след ареста му обаче от щатското министерство на правосъдието потвърдиха, че отдела им за борба с организираната престъпност разследва предполагаемите връзки на Могилевич с РосУкрЕнерго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още