IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Корпоративните печалби с продължаващ спад през първото полугодие

Докато обаче за САЩ се очаква за цялата година печалбите да нараснат с 4,3 на сто, то за Европа прогнозите са за спад за 2009 г.

10:36 | 05.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Корпоративните печалби с продължаващ спад през първото полугодие

Корпоративните печалби ще продължат да се понижават през първото полугодие на 2009 г. в условията на първата едновременна рецесия в САЩ, Япония и Европа от Втората световна война насам, пише Bloomberg.

Печалбите на компаниите, включени в индекса Standard & Poor’s 500, вероятно ще се понижат през първото полугодие, с което поредните тримесечия със спад ще станат осем. В Европа и Азия перспективата е дори по-лоша заради намаленото търсене на стоки и понижения износ.

„Печалбите вероятно няма да се възстановят преди края на 2009 г. Пазарът ще се възстанови, после икономиката, и накрая печалбите”, смята Брус МакКейн от Key Private Bank.

Компаниите са изправени пред намаляващо потребителско търсене и топящи се капиталови потоци заради затегнатото кредитиране.

Според прогнозата на Bloomberg печалбите на компаниите от Standard & Poor’s 500 ще се понижат с 11 на сто през първото тримесечие, а през второто – с 6,2 на сто. През второто полугодие се очаква подобрение благодарение на възстановяването на финансовия сектор.

Докато обаче за САЩ се очаква за цялата година печалбите да нараснат с 4,3 на сто, то за Европа прогнозите са за спад за цялата 2009 г. За Азия предвижданията съща са мрачни, тъй като се смята, че рецесията все още не се е разразила там с цялата си сила.

Най-голям спад на печалбите сред щатските компании се очаква да отчетат от енергийния сектор - 29 на сто за 2009 г. Рецесията сви потреблението на горива, като цената на петрола се срина спрямо рекорда си от юли.

Печалбата на Exxon Mobil – най-голямата в света публично търгувана компания, вероятно ще падне с 39 на сто до 28,2 млрд. долара, което ще бъде първото й понижение от 2002 г. насам.

С 20 на сто ще се понижат тази година печалбите на щатските компании за продажби на дребно, се казва още в анализа. Очаква се 73 хил. магазина в страната да бъдат затворени през първото полугодие на 2009 г., след като покупките през празничния сезон са били най-слаби от 40 години насам. През 2008 г. около 148 хил. магазина са затворили врати, което е най-големият им брой от 2001 г. насам.

JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs Group и Morgan Stanley – най-големите щатски банки, вероятно ще отчетат по-високи печалби тази година спрямо 2008, когато бяха отписани много активи.

Известно подобрение се очаква в автомобилния сектор през тази година след срива на продажбите през 2008 г., който принуди щатското правителство да отпусне заем от 13,4 млрд. долара на General Motors и Chrysler, за да ги предпази от фалит. За технологичния сектор пък прогнозите са да бъде сред най-добре представящите се през второто полугодие на 2009, тъй като потребителите ще започнат да увеличават разходите си.

Здравеопазването също ще бъде сред печелившите индустрии.

И в Европа компаниите от енергийния сектор ще бъдат най-тежко засегнати. Печалбите на европейските петролни компании може да се понижат с 21 на сто през 2009 г. спрямо ръст от 4,7 на сто през изминалата година.

В сектора на продажбите на дребно на Стария континент пък се очаква спад на печалбите с 12 на сто за тази година.

Никой не е имунизиран срещу рецесията и е важно кой губи най-малко, а не кой печели най-много, заключават анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още