IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Мобиус: Инвеститорите ще се завърнат първо на развиващите се пазари

За инвеститорите в подценени акции времената за покупка на развиващите се пазари са прекрасни

17:07 | 19.12.08 г.
Марк Мобиус: Инвеститорите ще се завърнат първо на развиващите се пазари

Догодина ще навлезем в следващия “бичи” пазар и причината за това е огромният кеш, който беше напомпан в банковата система в глобален аспект, което ще размрази кредитирането и ще съживи икономическия растеж, заяви пред телевизия Bloomberg известният американски инвеститор Марк Мобиус, който управлява 24 млрд. долара чрез фонда Templeton Asset Management Ltd.

Templeton Asset Management е известен с това, че фокусира портфейла си главно в развиващите се пазари – Китай, Русия, Бразилия и др.

Според Мобиус за “value” инвеститорите* времената за покупка на акции от развиващите се пазари са прекрасни. “От 1987 г. насам, когато основахме първия фонд за инвестиции в развиващи се пазари, преживяхме 9 бичи и мечи периода и основното нещо, което трябва да си спомним е, че бичите пазари продължиха по-дълго време, отколкото мечите, и като процентно изменение бяха по големи”, заяви Мобиус.

“През последните шест месеца станахме свидетели на отлив на инвеститори от развиващите се пазари, като нетната стойност на активите на фондовете, инвестиращи на тези пазари, отчете среден спад от 20%, но това не означава, че има реален отлив на кеш от тези фондове”, добави още Мобиус.

“При лихвени проценти от почти 0% и доходност на държавните ценни книжа на развиващите се пазари между 6-20%, няма логика да се инвестира в щатските държавни ценни книжа и точно поради това ние виждаме края на кризата на фондовите пазари в развиващия се свят”, каза Мобиус.

Според Мобиус инвеститорите ще се върнат първо към развиващите се пазари, тъй като те са най-евтините и предлагат най-добри доходности. Освен това по неговите думи те предлагат най-добрата макроикономическа среда. “Например Китай, Индия и дори Русия, въпреки че в момента имат известни проблеми, притежават огромни чуждестранни резерви, икономиките им преживяват бум и няма причина те да не са първите, които ще привлекат вниманието на инвеститорите”, каза още американският инвеститор.

*value investor - инвеститор, който купува подценени акции на базата на фундаментален анализ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още