IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Екофлацията – новата грижа или предупредителен знак?

Екофлацията представлява растящите разходи на световния бизнес заради промените в климата и отражението им върху потребителските цени

10:30 | 10.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Екофлацията – новата грижа или предупредителен знак?

Към безпокойството по отношение на инфлацията и дефлацията се добавя още една грижа: „екофлацията“ - растящите разходи за световния бизнес вследствие промените в климата.

Екофлацията може да се отрази сериозно на потребителските стоки в следващите пет до десет години, според проучване на World Resources Institute и консултантската компания A.T. Kearney, цитирано от Ройтерс.

Печалбата на производителите на бързооборотни стоки може да намалее с между 13 и 31 на сто до 2013 г. и с между 19 и 47 на сто до 2018 г., ако не възприемат трайна политика за опазване на околната среда, се казва в доклада.

Глобалното затопляне се проявява към момента под формата на суши, пожари и вероятно по-силни тропически бури, но това все още не се отразява в потребителските цени, пояснява Андрю Аулиси от World Resources Institute.

Разходите от тези бедствия обаче се плащат от правителствата и обществото, допълва Аулиси. Това може да се промени, ако новоизбраният президент на САЩ Барак Обама и щатският Конгрес решат да включат страната в борбата с климатичните промени.

Това обаче е малко вероятно да се случи навреме до крайния срок през декември 2009 г. за изработване на международен пакт за борба с промените. 2010 г. изглежда като по-реалистичен срок за включването на САЩ в мерките.

Екофлацията и евентуалното затягане на регулациите за емисиите на парникови газове не трябва непременно да се разглеждат като нещо лошо, смята Аулиси. Напротив, направеното проучване може да стане катализатор за убеждаване на компаниите да вземат повече мерки по тези важни проблеми, коментира той.

Някои компании вече разглеждат възможностите за намаляване на емисиите си предвид евентуални нови регулации, заявява Даниел Малер от A.T. Kearney. Промените обаче трябва да са много дълбоки и големи и да стигат чак до принципите на управление на снабдителните вериги, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още