IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Джим Роджърс: Фундаментът при суровините сочи силен ръст на цените

Спроред анализатора съвсем скоро липсата на предлагане ще доведе до скок на котировките

09:05 | 05.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Джим Роджърс: Фундаментът при суровините сочи силен ръст на цените

Фундаментите на пазара на суровини остават „непокътнати“ въпреки кризата и цените ще тръгнат нагоре, когато липсата на ново предлагане доведе до недостиг на доставките, смята анализаторът Джим Роджърс, съобщава Bloomberg.

„Суровините ще бъдат мястото, на което трябва да бъдем ако и когато излезем от икономическия спад“, е казал вчера Роджърс. „Единствената област, където фундаментите са непокътнати, са суровините. В момента фермерите не могат да получават заеми за закупуване на торове. Никой не може да вземе кредит, за да отвори мина за цинк. Това означава, че ще имаме сериозни, сериозни проблеми с предлагането, преди да измине дълъг период от време“.

От рекорда си досега индексът Reuters/Jefferies CRB, който е изграден на база цените на 19 основни суровини, се е срутил с 53 на сто заради страховете от глобална рецесия и острия спад на търсенето на суровини.

Според Роджърс петролът и селскостопанските продукти са най-вероятните продуктови групи, където ще се наблюдават дефицити. При изгледите относно цинка и памука се наблюдавало „подобрение“.

Мнението на специалиста е, че централните банки и новият президент на САЩ Барак Обама трябва да са внимателни в отговора си на глобалната икономическа криза. „Удивително е колко лошо действат те в настоящия момент. За мен е необяснимо какво правят те и си мисля, че някои от тях би трябвало да прочетат малко история“, казва Роджърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още