IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

FT: Развиващите се страни все повече заплашени от банкрут

Икономиките на Латвия, България, Украйна, Пакистан и Исландия се посочват като най-уязвими

13:09 | 06.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
FT: Развиващите се страни все повече заплашени от банкрут

Потъналите в дългове развиващи се пазари са все повече изложени на риск от банкрут заради продължаващите трудности за привличане на капитал при тежките пазарни условия, пише Financial Times (FT).

Икономиките на Латвия, България, Украйна, Пакистан и Исландия се посочват като най-уязвими, тъй като ограниченото външно кредитиране ги поставя под натиск, казват от агенцията за кредитен рейтинг Moody's.

Всички тези страни бяха поставени под наблюдение от Moody's миналия месец. Въпреки че Международният валутен фонд (МВФ) вече отпусна помощ от 30 млрд. долара на Исландия, Украйна и Унгария, а в момента се водят преговори с Пакистан, опасността все още е голяма заради мрачните кредитни условия, казват от Moody's.

По думите на Пиер Кайето, главен икономист от Moody's, държавите може да получат средства от МВФ, но да не ги използват добре. „Пазарните условия все още са много трудни, което ще постави някои страни под продължително напрежение, въпреки че рейтингът на повечето държави от развиващите се пазари няма да бъде понижен.”

От инвестиционната банка RBC Capital Markets коментират, че страни като Украйна, Исландия и Пакистан ще продължават да изпитват проблеми, тъй като те са разчитали на големи дефицити по текущата сметка и чуждестранно финансиране.

По думите на Ник Чейми, оглавяващ отдела за развиващите се пазари в банката, особено рискована е ситуацията за страните извън т. нар. „магически кръг”, на които се гледа на държави със стратегическо значение и опасността за тях да фалират е по-малка. Сред тях са Бразилия, Южна Корея, Сингапур и Мексико. „Има и още редица страни, които международните институции вероятно няма да позволят да фалират, по-конкретно Турция и Южна Африка”, коментира той. „По-малките и по-малко стратегически важните страни са тези, за които инвеститорите трябва да се притесняват.”

България има дефицит по текущата сметка, съответстващ на 25% от БВП, Исландия – от 20%, Латвия – от 15,1%, Украйна – от 10%, а Пакистан – 8,7, сочи изданието. Украйна има и дълг от 140 млрд. долара, който трябва да рефинансира догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още