IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спадът на стоковия пазар – сигнал за най-дългата рецесия в САЩ от 1981 г.?

Не всички обаче очакват продължително забавяне в ръста на световната икономика

09:09 | 04.11.08 г.
Спадът на стоковия пазар – сигнал за най-дългата рецесия в САЩ от 1981 г.?

Рекордните понижения на стоковия пазар може да са сигнал, че САЩ са на път към най-продължителната рецесия от 1981 г. насам, когато след избирането на Роналд Рейган за президент започва 6-месечно забавяне на икономиката.

Само през миналата седмица цените на индустриалните суровини са се понижили най-силно от 1949 г. насам и с повече, отколкото преди всяка рецесия оттогава, сочи анализ на седмичното списания Journal of Commerce. Суровият петрол, медта и пшеницата са отбелязали спад от повече от 50% спрямо рекордите тази година заради забавянето на щатската икономика през третото тримесечие, което е най-голямото от 2001 г. насам.

„Индустриалният сектор, който можеше да помогне за ограничаването до относително лека рецесия, напълно се е сринал и сега трябва да бъдем подготвени за много по-сериозна рецесия“, казва пред Bloomberg Лакшман Ачутан, управляващ директор на института Economic Cycle Research Institute. „Това ще изглежда поне като ситуацията, на която бяхме свидетели в началото на 80-те, но може и да е по-лошо.“

От групата Goldman Sachs, която преди е била сред най-големите защитници на стоковите пазари, казват, че рискът от рязко икономическо забавяне може да доведе до още по-голямо понижение в цените. От Codelco, най-големият производител на мед в света, обясняват, че ценовият колапс тази година сигнализира края на “суперцикъла“ на метала.

Индексът на Journal of Commerce проследява 18 вида суровини и датира от 1985 г. Половината от стоките, включени в него, не се търгуват на щатските борси. Показателят успешно предсказва последните две рецесии в САЩ, понижавайки се с по около 8% спрямо най-високите си стойности, регистрирани през октомври 1989 г. и септември 2000 г. Индексът се е понижил с около 8,4% по време на забавянето през 1990 г., и със 17% при рецесията от 2001 г. За сравнение, понижението тази година е 39% спрямо върха от 14-ти юли.

Ценовите спадове при суровините са свързани със забавянето в производството.

По време на осеммесечната рецесия, започнала през март 2001 г., индексът Reuters-Jefferies CRB, който измерва цените на 22 вида суровини, е паднал с 8,7%, а индустриалното производство в САЩ е отчело спад от до 5,7%. Индексът е отстъпил с 19% по време на рецесията, започнала през юли 1981 г., а индустриалното производство се е свило с до 7,1%. Тази година индексът е паднал с 29% под своя връх, достигнат през май. За същия период миналата година, промишленото производство в САЩ се понижавало в продължение на три последователни месеца, слагайки край на пет години увеличения.

По време на всяка от изминалите три рецесии пък акциите са реализирали по-добри резултати от индустриалните стоки, се казва още в анализа. По време на 16-месечната рецесия от юли 1981 г., индексът Dow Jones Industrial Average се е покачил с 6,4%, докато индексът Standard & Poor's GSCI, който е включвал 24 суровини, се е понижил с 9,9%. Тогава най-успешните компании са били най-голямата хранителна вериги в света Wal-Mart Stores, най-големият производител на лекарства Pfizer Inc, General Electric Co и най-голямата компания за потребителски продукти Procter & Gamble Co.

Борсовият индекс MSCI World, измерващ световните пазари чрез следенето на движенията на голям брой акции, е отбелязал най-високия си седмичен ръст от януари 1970 г., повишавайки се с 9,8% миналата седмица заради съживяването на пазарите в Русия, Африка, Бразилия, Мексико, Европа и САЩ.

Не всички обаче очакват продължително забавяне в ръста на световната икономика. Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке отказва да определи настоящото забавяне като рецесия. От Международния валутен фонд представиха прогноза на 8-ми октомври, че световният ръст ще се забави до 3% следващата година, което според фонда е разделителната линия между световна рецесия и световна експанзия.

Потреблението в САЩ е намаляло през септември най-много от четири години насам, завършвайки най-слабото тримесечие от три десетилетия, сочат данни на правителството. Безработицата е достигнала своя петгодишен връх от 6,1%, а потребителското доверие в страната е на най-ниското ниво, отчетено някога, съобщават от изследователската организация Conference Board.

Понижението в цените на стоките в съчетание с икономическите данни е знак, че настоящото икономическо забавяне ще продължи поне 16 месеца и ще се застигне икономиките в световен мащаб, казва Ачутан. По данни на Националното бюро за икономически изследвания (NBER) рецесиите през 1990 г. и 2001 г. са продължили осем месеца.

По време на рецесията през 1982 г., брутният вътрешен продукт на САЩ се свива с 2,7% през третото тримесечие. Прогнозите на икономистите за предстоящата рецесия все още не достигат такава величина. Икономистите очакват ръст от 1,1% следващата година за разлика от 1,6% за тази. През третото тримесечие икономиката е понесла най-големия спад от 0,3% 2001 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още