IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще стане ли някоя от бившите комунистически страни следващата Исландия?

Спешни и сериозни реформи в страни като България и Румъния са необходими повече от всякога, пише Economist

12:42 | 24.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ще стане ли някоя от бившите комунистически страни следващата Исландия?

Ще бъде ли някоя бивша комунистическа страна следващата Исландия, пита в свой анализ списание Economist. Колапсът на икономиката на островната държава „освети“ рискованите и тъмни кътчета на световната финансова система - стабилността на украинската гривна, сривът на недвижимите имоти в Латвия, проблемите на Унгария.

Доста уязвими са най-новите страни членки на ЕС – България и Румъния, пише изданието. Засега растежът в двете страни остава силен. Дефицитът по текущата сметка на България обаче вероятно ще достигне 24% от БВП тази година. Въпросът е колко помощ и внимание ще бъдат оказани на двете страни отвън. Ентусиазмът на ЕС за евентуално спасяване на България вероятно ще бъде ограничен заради неуспеха на властите да се справят с организираната престъпност и корупцията.

Това е по-големият проблем на Източна Европа – не толкова финансова слабост, колкото корумпирани и некомпетентни политици. За лидерите на тези страни беше трудно да управляват ефективно в „добрите“ времена, а какво остава, когато чуждестранните инвеститори стават по-“стиснати“ и ръстът се забавя или спира, пита риторично списанието?

Сега повече от всякога страните от региона трябва да предприемат сериозни и спешни мерки, като реформа на публичните финанси, особено на пенсионната система; увеличение на участниците на пазара на работна ръка, най-вече чрез намаляване на броя на ранно пенсиониралите се, и подобряване на производителността чрез модернизация на образованието, което все още често е ограничено от бюрократични спънки.

Шансът за голям тласък на реформите обаче изглежда малък. Стрелката на политическия компас се върти на всички посоки, тъй като западните правителства нарушават табу след табу с надеждата да разрешат финансовата криза. За страните, на които им беше обяснявано, че приватизацията, либерализацията и балансираният бюджет са сигурен път за спасения, сега времената са объркващи.

Резултатът, по думите на анализатора Иван Кръстев, е „избухване на идеята за нормално”.

За страните, които още са извън основните „клубове“, перспективите са още по-мрачни. Шансът на страни като Македония за скорошно присъединяване към ЕС намалява, също както и перспективата пред по-напредналите страни за присъединяване към еврозоната, допълва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още