IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатският икономист Нуриел Рубини с мрачни прогнози за икономиката

Все още има значителен риск от срив на пазара и икономиката, смята професорът по икономика в Университета в Ню Йорк

20:41 | 14.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Щатският икономист Нуриел Рубини с мрачни прогнози за икономиката

„Ще бъдем изненадани от силата на рецесията и на финансовите загуби”, заяви Нуриел Рубини – професорът, който предсказа финансовата криза през 2006 г.

Все още има значителен риск от срив на пазара и икономиката, каза 50-годишният професор по икономика в Университета в Ню Йорк в интервю за Bloomberg Television.

Според него рецесията ще продължи между 18 и 24 месеца, като безработицата ще достигне 9 на сто, а цените на жилищата ще паднат с още 15 на сто.

Правителството на страната трябва да удвои закупуването на дялове в банки и да ги принуди да не дават дивидент, за да не фалират, смята Рубини. Днес финансовият министър Хенри Полсън обяви, че планира да изпозлва 250 млрд. долара за закупуването на дялове в хиляди финансови компании.

„Това ще бъде първият етап на рекапитализация на банките”, каза Рубини. „Правителството трябва да се намеси много по-пряко в отпускането на кредити и ръководството на тези компании”.

Щатските акции отблеязаха най-силния си ръст от седем десетилетия вчера благодарние на плана на правителството за изкупуване на дялове на банки и на решението на Фед за наливане на средства във финансовата система. Standard & Poor's 500 нарасна с 12 на сто в понеделник. Към момента индексът се движи с повишение от 0,5 на сто до 1008,37, а Dow Jones доавя 0,32 на сто до 9417,72. Час след началото на сесията Dow Jones бележеше ръст от 1,5% до 9 532,81 пункта, а S&P 500 - от 1,6% до 1018,18 пункта.

По изчисления на Рубини общата загуба от кризата на ипотечния пазар ще е близо 3 трлн. долара. За сравнение на 7 октомври от Международния валутен фонд оцениха загубата на 1,4 трлн. Долар, а до момента финансовите компании са отчели загуба в размер на 637 млрд. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още