IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде е дъното за щатския фондов пазар?

Според Ед Клисолд от Ned Davis Research е възможен повторен тест на нивата от петък

13:50 | 14.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Къде е дъното за щатския фондов пазар?

След вчерашното рекордно повишение на Dow Jones Industrial Average с 11,1% оптимизмът отчасти се завърна на пазара и много анализатори изразиха мнение, че „дъното“ вече е достигнато. Дали това наистина е така?

Според Ед Клисолд от консултанската фирма Ned Davis Research, цитиран от Marketwatch, е необходимо да мине още малко време, преди да може да се говори за стабилна подкрепа на пазара. При няколкото краткотрайни повишения на пазара през изминалата година от Ned Davis Research устояват на „изкушението“ да даде позитивна оценка и в крайна сметка до момента се оказват прави. Такова е и становището им по отношение на петъчното дъно.

Позицията на Ned Davis Research се базира на принципа за различните „типове“ дъна. Съществуват т. нар. „исторически“ дъна, които се формират за няколко десетилетия - такова е дъното на американския пазар през 1982 г. Започналият тогава „бичи“ тренд не е нарушен и до момента, въпреки няколкото финансови сътресения от тогава насам. Вторият тип дъна са цикличните, като например това през 2002 г. Третият тип са краткосрочните дъна, които се формират при временните корекции и не дават начало на нов възходащ тренд.

Според Ед Клисолд в момента пазарът приближава ново циклично дъно, което в никакъв случай няма да е „историческо“. За да определят фазата на пазарния тренд, от Ned Davis Research използват 12 индикатора, като в момента 10 от тях сигнализират наличие на дъно. „Възможно е това да е факт, въпреки, че два от индикаторите не го потвърждават. През 2002 г. само 9 от 12-те индикатора показваха „дъно“, пояснява Клисолд.

Според него обаче дори петъчното дъно наистина да бележи края на низходящия тренд от 2007-2008 г., е много вероятно да има повторен тест на въпросните нива. Именно ако този тест се окаже неуспешен, моментът за покупки би бил подходящ, смята Клисолд.

Анализаторът на Marketwatch Ървин Келнър също е на мнение, че към настоящия момент вес още е твърде рано да се говори за обръщане на негативната тенденция. „След свободното падане през последните месеци беше неизбежно подобно рязко повишение“, смята Келнър.

По думите му кредитният пазар, който е основната грижа на инвеститорите в момента, е все още замразен, а американската икономика реално е в рецесия. Келнър припомня, че Dow Jones е с около 40% под върха от миналата година.

Вчера Dow Jones Industrial Average добави 11,08 на сто (936,42 пункта ) до 9 387,61 пункта, което е най-силното му повишение на последните 75 години. С това дивжение индексът проби низходящата трендлиния на спада от последните седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още