IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите на суровини падат главоломно заради оттеглянето на спекулантите

Много от отворените на кредит позиции със суровини се ликвидират заради по-малката ликвидност

15:34 | 06.10.08 г.
Пазарите на суровини падат главоломно заради оттеглянето на спекулантите

През последните дни бяхме свидетели на сериозни сривове на почти всички пазари на суровини. Като основна причина за тези спадове експертите посочват влошаващата се финансова криза и голямата вероятност американската и световната икономика да изпаднат в рецесия, което ще намали потреблението на суровини.

Финансовата криза обаче може да има и друг, дори по-пряк, ефект върху търговията със суровини. Фалитите на банки и други кредитни институции на практика карат бизнеса във всички сектори да действат по-консервативно с наличните си средства, а банките – да отпускат по-малко кредити. Това води до значителен спад на ликвидността (наличието на пари в системата).

Поради факта, че много от позициите на световните пазари на суровини са отваряни с ливъридж (т.е. на кредит), едно глобално намаляване на ликвидността, кара много от участниците да затворят позициите си, което пък помага за спада на цените.

До момента индексът Reuters-Jefferies CRB, включващ 19 търгувани на борсата суровини, се е понижил с 43 на сто от пиковата си стойност в началото на юли.

От UBS пък съобщиха миналата седмица пред Bloomberg, че планират да затворят отделите си, занимаващи се с търговия на пазарите на суровини.

Според някои анализатори кредитната криза, която стана причина за колапса на Bear Stearns и Lehman Brothers, е накарала много спекуланти, които движеха цените на суровините нагоре, да ликвидират позициите си.

„Времето на постоянно растящи цени на суровините свърши“, коментира пред Bloomberg Крис Рупки от Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. „Голяма част от търсенето на суровините бе водено от спекулативни мотиви и това сега приключва, тъй като пазарите са обхванати от страх“.

Последният път, когато светът беше свидетел на такова поевтиняване на суровините, бе през 2001 г., когато американската икономика влезе в рецесия.

Според някои експерти тепърва предстоят още понижения в цените и на земеделските суровини. Според Дон Руз от U.S. Commodities Inc. цената на царевицата през следващите 6 месеца може да се понижи с 15 на сто, а на соята - с 11 на сто.

Инвеститорите, които гледаха на суровините като на инвестиционен продукт (подобно на акции), сега се отдръпват и това ще продължи да понижава цените, смятат експерти, цитирани от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още