IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акция на седмицата – Wells Fargo & Co.

Американската банка е на път да победи Citigroup в битката на гигантите в САЩ

12:34 | 04.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата – Wells Fargo & Co.

Бурите, които бушуваха на фондовите борси по света през изминалата седмица, не подминаха и Българска фондова борса, изпращайки индекса на сините чипове SOFIX на най-ниското му ниво от юни 2005 година насам. Липсата на компания от родния пазар, която да изпъкне като фаворит за седмицата, ни накараха да обърнем поглед към американския пазар, който се явява основен барометър за поведението на инвеститорите през последните седмици.

Това е причината екипът на Investor.bg да избере за победител в класацията "Акция на седмицата" американската банка Wells Fargo & Co. Повод за това даде решителната стъпка на институцията да измести Citigroup в борбата за създаване на нов колос на финансовия пазар в най-голямата институция.

Както е известно, Citigroup и Wells Fargo се вплетоха в ожесточена битка за придобиването на закъсалата банка Wachovia Corp., дори преди още проблемите на последната да станат известни на цялата инвестиционна общност. Интересът към придобиването на Wachovia е свързан с огромната депозитна база на институцията, която би позволила на всеки от двата конкурента да се превърне в един от трите стълба на банковия пазар в САЩ, които започват да се оформят вследствие на кризата, и да се нареди до Bank of America и JPMorgan.

Към настоящия момент все още не е сигурно дали сделката ще бъде осъществена, тъй като от Citigroup настояват, че именно те трябва да поемат контрола върху банковите операции на Wachovia. Причината е, че в началото на седмицата регулаторните органи одобриха офертата на банката, която беше на стойност едва 2,16 млрд. долара и включваше подкрепа от държавата за покриване на част от загубите.

От Wells Fargo обаче проявиха решителност кредитната криза да бъде използвана като подходящ момент за превръщането им в колос и отправиха далеч по-впечатляваща оферта, която е на стойност от 15,1 млрд. долара и не предвижда никаква държавна помощ, а това означава и никакъв допълнителен товар за данъкоплатците в САЩ.

Интересното в случая е, че придобиването на огромна банка като Wachovia би представлявало стъпка в страни от стриктната корпоративна политика на Wells Fargo да извършва само малки придобивания, които да не излагат институцията на излишни рискове. Именно консервативния подход на ръководителите на банката през последните години са позволили тя да няма експозиции в сегмента на високорисковите облигации и да се предпази от кризата, която до момента е довела до отписване на активи за близо 600 млрд. долара по света.

Поради тази причина на фона на всеобщия срив в цената на финансовите компании, пазарната капитализация на Wells Fargo се е повишила с близо 21 на сто от началото на годината. Това е далеч по-добре от движението на акциите на Citigroup, които са понижили стойността си с над 35 на сто.

В случай че операцията по придобиването бъде успешна, Wells Fargo би увеличила активите си до над 1,4 трлн. долара, а общият брой на офисите й би достигнал 10 761 в общо 39 щата. При тази ситуация банката несъмнено би се наредила сред трите най-големите частни финансови институции в САЩ, коментира Bloomberg.

Като следствие от обявените планове и прогнозите, че Citigroup вероятно ще се размине със сделката, пазарната капитализация на банката падна с 18,44 на сто до цена от 18,35 долара за една акция. Книжата на Wells Fargo поевтиняха с 1,71 на сто до 34,56 долара за брой, а тези на Wachovia поскъпнаха с 58,8 на сто до 6,21 долара за брой. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още