IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колко спасителен е планът на САЩ?

Някои от планираните мерки са доста съмнителни, което поражда редица въпроси за ефектите от тях

17:15 | 03.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Колко спасителен е планът на САЩ?

Материалът е предложен от eagleeye, автор в категория Бизнес на Blog.bg

Дали САЩ ще приемат плана за спасяване на финансовата система? Със сигурност да; ако не този, то друг, подобен. До колко издържани са обаче аргументите „за“ и „против“ такава намеса и какви ще са последствията в краткосрочен и дългосрочен план? Какви са възможните алтернативи и техните ефекти? 

Основният аргумент за приемането на спасителния план е необходимостта от комплексен подход за овладяване на финансовата криза и предотвратяване на по-големи поражения върху финансовата система и реалната икономика. Намесата на държавата се оправдава и с острата необходимост от спешни мерки за възстановяване на нормалното функциониране на „замръзналите“ кредитни пазари, които със сигурност биха блокирали и реалната икономика в близко бъдеще, всъщност вече. 

Остротата на кризата печели все повече гласове в полза на тази безпрецедентна по мащабите си операция. Сред тях са лидерите на развитите страни, мениджъри на компании от целия свят, все повече анализатори и наблюдатели, както и изтъкнати американски икономисти, които принципно подкрепят концепцията за свободен пазар и ненамеса на държавата във функционирането на пазарите. 

Основните аргументи срещу този план са няколко. Първо, не е ясно до колко ефективен ще бъде този план. Проблемите станаха много. Множество банки – било то инвестиционни или търговски – с над стогодишна история, преживели далеч по-тежки времена, като Голямата депресия, практически фалираха и вероятно няма да са последните. Фондовите пазари се сринаха, кредитните пазари са блокирани, дериватните пазари са в шок, пазарът на жилища е в колапс, безработицата расте главоломно, фирмите не могат да се рефинансират, населението е затънало в дългове, бюджетният дефицит, търговският дефицит и публичният дълг отбелязват рекорд след рекорд година след година... Списъкът с проблеми се увеличава с всеки изминал ден. Доста голям „букет“ от икономически проблеми, които се оценяват с най-високия възможен кредитен рейтинг! Дали обаче планът за $700 млрд. е в състояние да реши всички тези проблеми?! 

Намесата на правителството и Федералния резерв на пазарите от началото на годината вече надхвърля 1 трлн. долара, но резултатите са оказаха повече от отчайващи. Само последната мащабна интервенция за наливане на ликвидност в световната финансова система от страна на Фед е за около 630 млрд. долара, но положителен ефект от това няма. Финансовата система на САЩ се е превърнала в пустиня, която поглъща огромни количества ликвидност без особен ефект. Единствената полза е предотвратяването на пълен колапс на кредитните пазари и финансовата система като цяло. Но ако над 1 трлн. долара не помагат, дали 700 млрд. ще решат проблемите?!
 
Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още