IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Септември 2008 – Черният месец за борсите от ЦИЕ

Индексите в повечето държави от региона бяха повлечени надолу от турбуленциите на развитите пазари и записаха разочароващи резултати

11:41 | 01.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Септември 2008 – Черният месец за борсите от ЦИЕ

Септември 2008 година вероятно ще остане в историята на финансовите пазари от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) като един от най-черните месеци в историята. Причината за това са мащабните спадове на повечето индекси от региона, които в повечето случаи надхвърлят изгубеното в процентно изражение през януари, когато кризата връхлетя пазарите с пълната си сила. Въпреки това обаче движението на някои индекси може да се приеме и като сигнал, че пътят надолу може би е към своя край.

На фона на случващото се в САЩ и неяснотите около бъдещето на американската система разпродажбите нанесоха значителни спадове в ЦИЕ. Отливът на инвестиции се дължи както на страховете на инвеститорите, че неукрепналите икономики от региона крият големи рискове в условията на ликвидна криза, така и на закриването на все още печеливши позиции от страна на онези, които имат нужда от средства, за да компенсират загубите си на други пазари. Не на последно място трябва да се посочи и ролята на паниката, която обзе мнозина заради случващото се в глобалната финансова система.

(Натиснете, за да видите в пълен размер)

Сред основните фактори за погрома над индексите могат да се посочат спадът в цената на суровините, който засегна износители като Русия, Украйна и Казахстан. Именно тези три държави оглавяват негативната класация по понижение за септември. Не може обаче да се подмине и факта, че руската и украинската борса буквално се сринаха и заради огромния политически риск в двете държави, който допълнително уплаши инвеститорите.

Като изключим разклатените заради вътрешни проблеми пазари на Русия, Казахстан и Украйна, прави впечатление, че на първо място се нарежда родната ни борса със спад на основния индекс SOFIX от 22,91 на сто за месеца. Тази загуба надхвърля дори и понижението от януари, когато показателят, включващ българските сини чипове, се смъкна с 20,6 на сто.

Без значителни фактори от фундаментално за икономиката естество и на фона на падналата с близо 1/3 цена на петрола се срутиха и други индекси от ЦИЕ.  При някои от тях обаче януарската загуба е била доста по-значителна от регистрираната през септември, което може да се тълкува и като знак, че акциите се доближават до достатъчно атрактивни нива и се появяват кандидати за покупки. Такъв е примерът с основните индекси на борсите в Полша, Турция и Гърция.

Ако бъде направено сравнение на първите три тримесечия от 2008 година, картината не става по-приятна. Периодът от края на юни до края на септември се очертава като доста черен за много от пазарите, но отново прави впечатление забавянето на понижението за някои от борсите. В Полша и Унгария тримесечният спад е двуцифрен, а в Гърция и Хърватска загубите са далеч под регистрираните през първите три месеца на годината.

october,08-7998170

(Натиснете, за да видите в пълен размер)

Особено отчетлива разлика има при турския основен индекс ISE 100, който печели 2,7 на сто за тримесечието след два последователни спада от съответно 30 и 10 на сто. Причината за възхода на фондовия пазар в южната ни съседка може да бъде потърсена по линия на редуцирания политически риск в страната след решението на Конституционния съд да не обяви управляващата партия за противоречаща на закона и да срути цялата политическа система на страната.

Въпреки общата мрачна картина в ЦИЕ се наблюдава и едно доста приятно изключение - борсата в Словакия. Движението на основния индекс в страната е доста плавно, без резки колебания и драстични изменения. Като следствие от силата на словашката икономика водещият борсов показател бележи дори ръст от близо 2 на сто през септември, което го превръща в един от най-стабилните индекси в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още