IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на сливания и придобивания ще пострада въпреки спасителните мерки

Предвид общите макроикономически условия и волатилността на цените на акциите, сега е по-трудно да се оцени стойността на покупката

12:10 | 30.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът на сливания и придобивания ще пострада въпреки спасителните мерки

Спасителните мерки за проблемните компании подкрепят приходите на инвестиционните банки, но сделките не генерират достатъчно бизнес, за да компенсират причинения от кризата спад на глобалните пазари на сливания и придобивания, пише Ройтерс.

Спасяването на застрахователната компания AIG от страна на ФЕД и придобиването на Merrill Lynch от Bank of America допринесоха за увеличаване на обема на пазара през третото тримесечие.

Тази „нездрава“ активност от сливания през последните седмици обаче е резултат на краха в банковата система заради кредитната криза, чиято кулминация в Европа дойде с национализацията на Fortis и Bradford & Bingley, чиито активи ще бъдат придобити от испанската Banco Santander, докато броят на по-здравословните сделки остана ограничен заради замразените кредитни пазари и предпазливостта на инвеститорите.

„Финализирането на сделки става все по-предизвикателно“, коментира Вилхелм Шулц, един от директорите на отдела за сливания и придобивания за Европа, Близкия изток и Африка в Citigroup. „Предвид общите макроикономически условия и волатилността на цените на акциите, сега е по-трудно да се оцени точно какво купувате по отношение на стойността“.

В Европа ситуацията следва традиционния модел, при който банките не са склонни да сключват сделки по време на спад, освен ако това не е наложително, заради високите съпътстващи рискове, добавя той.

В глобален план обаче финансовите институции са обект на най-много интерес в сектора на сливания и придобивания, сочи статистиката.

„Очевидно индустрия, която преживява такъв вид стрес, под какъвто се намира глобалният финансов сектор, ще почувства нуждата от мащабно преструктуриране“, коментира Алекс Потър, банков анализатор от Collins Stewart.

В световен мащаб обемът на сливанията и придобиванията се е понижил с 25% през първите девет месеца на годината, но отбелязва слабо покачване през третото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, когато кредитната криза вече беше започнала, пише изданието.

Една от най-големите сделки досега през годината беше придобиването на Anheuser Busch от страна на пивоварната InBev, което показва относителния имунитет към кредитната криза на сектори като този на потребителски стоки и производството на енергия.

Такива сектори, сред които е и здравеопазването, са отчели най-високата активност на пазара на сливанията и придобиванията от началото на кредитната криза.

Модел под въпрос

Goldman Sachs се нарежда на първо място в света по отношение на сключени сделки. Тя, заедно с Morgan Stanley, е една от двете останали големи инвестиционни банки, които устояха на кредитната криза като независими компании.

И двете обаче потърсиха защитата на американските финансови власти, като с това се подчиниха на по-строг регулаторен контрол в замяна на достъп до финансиране от централната банка.

Внезапният крах на толкова много банки, които някога играеха водеща роля във финансовия сектор, постави под въпрос масовото използване на рискови и непрозрачни финансови инструменти и награждаването на банкерите, които ги продават, с щедри бонуси.

Не всички обаче смятат, че има проблем с този модел.

Чарлз Дюма от Lombard Street Research е на мнение, че в инвестиционното банкиране няма нищо лошо, що се отнася до „същинското“ инвестиционно банкиране като синдикиране на ценни книжа и консултантски услуги по сливания и придобивания.

„Но трябва да имате предвид и другата страна на нещата, а ние все още не сме достигнали дори дъното (на нещата)“, казва той.

Банките, които комбинират операции по търговско банкиране с инвестиционното банкиране, може да се окажат най-малко засегнати от кризата.

JP Morgan, Citigroup и Deutsche Bank, които се вписват в този профил, се нареждат съответно на второ, трето и седмо място в световната класация за сделки по сливания и придобивания.

Британската банка Barclays пък придоби повечето активите на американското подразделение за инвестиционно банкиране на Lehman , която подаде заявление за банкрут по-рано този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още