IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Развитието на банковите пазари в ЦИЕ се връща към по-умерени нива

За периода 2008-2013 г. се очаква 15% годишен ръст на банковите активи в региона спрямо 26% за 2003-2008

13:15 | 29.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Развитието на банковите пазари в ЦИЕ се връща към по-умерени нива

След няколко години на значителен растеж на банковите пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) тяхното развитие се връща към по-умерени и устойчиви нива. Това се казва в анализ на австрийската Райфайзен Централбанк Австрия, който обхваща 16-те най-важни банкови пазара в региона, разделен за целите на изследването на: Централна Европа, Югоизточна Европа и Общността на независимите държави (ОНД).

През 2007 г. активите на банките (преизчислени в евро) в Централна и Източна Европа нараснаха с 31% спрямо 2006 г., като това е най-големият растеж, отбелязван до този момент. Общите банкови активи се увеличиха с 333 млрд. евро до 1,417 млрд. евро, което е със 100 млрд. евро повече от 2006 г., се казва в проучването.

През първата половина на 2008 г. пък общите активи на банките отбелязват ръст от 20% на годишна база.

За периода 2008-2013 г. се очаква годишен ръст от 15% в сравнение с 26% за периода 2003-2008 г.

„Въпреки забавянето на нивата на растеж Централна и Източна Европа остава регион с висока динамика и изключителни перспективи за растеж и просперитет през идните години”, коментират от финансовата институция.

През 2007 г. кредитите (преизчислени в евро) също отбелязаха рекорден ръст от 42% на годишна база, като за това допринесе средата на бързоразвиващите се местни икономики, допълват от банката. Ръстът на кредитирането в Югоизточна Европа и ОНД продължи да изпреварва този в Централна Европа, като през 2007 г. в Югоизточна Европа кредитите достигнаха близо 48% от БВП, надхвърляйки нивата на централноевропейските страни (45,7% от БВП), докато страните от ОНД достигнаха нивото от 40%.

„В дългосрочна перспектива все още има значителен потенциал на догонване за пазарите в Централна и Източна Европа. Разликата между страните от този регион и еврозоната остава значителна, най-вече що се отнася до дългосрочния потенциал за растеж”, допълват от Райфайзен. Очаква се малките и средни предприятия все повече да допринасят за развитието на корпоративното кредитиране, а търсенето на кредити от страна на домакинствата да остане на много високи нива.

Вниманието се насочва към депозитите 

Ръстът на банковите активи и на кредитите като цяло бе много висок през 2007 г., като не се поддаде на влиянието на ипотечната криза в Съединените щати по линия на достъпността и цената на външното финансиране. Все пак влиянието на кризата върху други сектори на финансовите пазари и глобалната икономика, както и нейната продължителност, оставиха следи върху развитието на банковия сектор в Централна и Източна Европа през първата половина на 2008 г., посочват анализаторите. Глобалната финансова криза доведе до продължителни трудности при осигуряване на финансиране чрез финансовите пазари.

Поради тази причина депозитите стават все по-важни за банките в региона и се превръщат в предимство за тези банки, които имат солидна клиентска база.

Въпреки че ръстът на депозитите изостава спрямо ръста на кредитите, депозитите отбелязаха увеличение като процент от БВП във всички централно- и източноевропейски страни, казват от финансовата институция. В Югоизточна Европа депозитите успяха да запазят устойчив растеж в сравнение с предходни години, като през 2007 г. достигнаха до 48% от БВП, което е два пъти повече от нивата през 2000 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още