IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тестът за политическия риск в Русия ще дойде, когато пазарите се успокоят

Въпреки политическото напрежение страната е твърде голяма и богата на ресурси, за да бъде "отписана" с лека ръка от инвеститорите

15:43 | 23.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Тестът за политическия риск в Русия ще дойде, когато пазарите се успокоят

След като веднъж глобалните пазари се успокоят от настоящите сътресения, инвеститорите може би ще решат, че Русия е прекалено голяма, за да бъде пренебрегната, независимо доколко войната в Грузия е нарушила нейните икономически и дипломатически отношения, пише Ройтерс.

Политическият риск обаче трябва да бъде тестван на фона на привлекателността й с всичките природни ресурси и бързо растяща средна класа, гладна за нови продукти и услуги.

Икономическите отношения на Москва с Европейския съюз също може да станат причина за трансатлантически спорове, пише изданието, давайки за пример реч на държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс, в която тя призовава Европа да се присъедини към Вашингтон срещу нападките на Москва.

Двустранната търговия на ЕС с Русия, която е най-големият енергиен доставчик на блока, достигна почти 350 млрд. долара миналата година, което е над 10 пъти повече от търговията между САЩ и Русия на стойност 26,7 млрд. долара за 2007 г.

Това обяснява защо отношенията между ЕС и Русия се основават на икономическа взаимозависимост, докато връзките на Вашингтон с Москва са базирани на геополитически фактори и сигурност, което ги прави по-податливи на идеология и прагматизъм, пише изданието.

Европа е разделена между правителствата, главно в континентална Западна Европа, които подкрепят задълбочаване на отношенията, и тези основно от бившия социалистически лагер, които поддържат идеята за по-твърда политика, изолираща Русия.

Някои експерти твърдят, че тази дихотомия може да се задълбочи, ако републиканският кандидат Джон Маккейн спечели президентските избори в САЩ и започне да реализира своята антируска идеология.

Войната в Грузия изглежда не е променила позициите на правителствата на Франция, Германия и Италия, въпреки че резултатите от анкета, проведена в цяла Европа през юни, показаха, че притесненията на европейците от поведението на Русия се увеличават.

Президентът Медведев и премиерът Путин от своя страна отричат твърденията, че конфликтът с Грузия е станал причина за отлив на инвестиции.

Според редица анализатори Москва може още повече да компрометира доверието на инвеститорите с нови прекъсвания на енергийните доставки по политически причини тази зима.

“Тече преоценка на риска в Русия и това ще направи финансирането на руските банки и руския бизнес по-трудно дори и след края на настоящата криза”, казва Шахин Валий, валутен стратег от BNP Paribas.

Политическото напрежения и опасенията за некоректни действия спрямо чуждия бизнес ще направят привличането на инвеститорите обратно към Русия много трудно, дори и правителството да вземе мерки в полза на бизнеса и да се придържа към “благоразумна фискална” политика, смята той.

Въпреки това Русия може да се окаже прекалено голям и динамичен пазар за западния бизнес, за да бъде пренебрегната.

“Сега правителството ще трябва да вземе мерки да възстанови доверието – задача, която може да се окаже по-предизвикателна предвид условията в глобалната икономика”, казва Тина Фордхам, главен политически анализатор в Citigroup Inc. “Но за компании с дългосрочна визия Русия остава привлекателен пазар.”

Тя отбелязва, че Москва е взела мерки да възобнови доверието и да привлече отново инвеститорите след финансовия крах през 1998 г. и предизвикания от държавата банкрут на руския гигант Юкос през 2003 и 2004 г.

Подобно е и мнението на милиардера Александър Лебедев, който коментира пред Bloomberg, че руските акции са силно подценени след скорошните разпродажби и чуждестранните инвеститори ще се върнат на пазара, след като сега правителството прекрати „глупавите“ си словесни нападки срещу Запада.

Според него около 40 на сто от загубата на фондовия пазар през изминалия месец се дължи на конфликта между Русия и Грузия. По данни на BNP Paribas инвазията на Русия в Грузия е накарала инвеститорите да изтеглят около 50 млрд. долара от страната.

Въпреки че висши политически представители на ЕС и НАТО отдавна спорят зад закрити врата как да наложат икономически ливъридж и да повлияят поведението на Русия, за момента няма консенсус как може да стане това, коментира Ройтерс.

Според САЩ Русия е разрушила шансовете си за присъединяване към Световната търговска организация (СТО) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие с конфликта в Грузия.

От друга страна европейският комисар по търговията Питър Менделсън изтъкна, че ще бъде непродуктивно да се откаже членство на Русия в СТО като наказателна мярка.

“Не мисля, че някой има интерес Русия да бъде оставена извън СТО дори за ден повече, отколкото е необходимо”, казва той.

Мнозина в Брюксел и участници на редица пазари виждат интеграцията на Русия в международната икономическа система като главен компонент от дългосрочния преход на страната, който ще създаде предпоставки за Кремъл да започне да функционира в условията на общи правила.

Руските акции, които загубиха близо 60% от стойността си от май насам, в петък възстановиха част от загубата благодарение на държавен спасителен план на стойност 130 млрд. долара. Руската централна банка похарчи милиарди от своите валутни резерви, третите по големина в света, за да подкрепи рублата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още