IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колко близо е Google до бизнеса с видеоигри?

Компанията вече има известни позиции в тази индустрия, която се оценява на $18 млрд. Какво още може да направи, за да завладее по-сериозен дял от нея?

17:35 | 09.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Колко близо е Google до бизнеса с видеоигри?

Явно е, че интернет компанията Google е все по-склонна да изследва области отвъд интернет търсенето, но доколко реална е възможността тя да погледне и към индустрията на видеоигрите?

Тази идея не е толкова невероятна колкото звучи, пише Forbes.

Google вече има позиции в тази област с "Google Lively" – виртуална онлайн общност, в която потребителите общуват с аватари, подобно на Second Life. Наред с това през март миналата година тя купи за 23 млн. долара Adscape – компания, специализирана в продажбата на реклама в различни видеоигри.

Досега обаче Google не е постигнал голям успех в нито едно от двете начинания. След първоначалния подем на Lively, в момента броят на неговите потребителите е много ограничен, а около Adscape няма нищо ново след придобиването на компанията. Въпреки това тази ситуация може да е временна, пише изданието.

„Начинът, по който Google работи, е да опитва много и различни неща и няма против да изоставя временно някои странични продукти, за да продължи да се развива“, коментира Колин Себастиан, анализатор от Lazard Capital Markets.

„Хората, до голяма степен, са склонни да прощават, докато (компанията) развива успешно собствените си продукти“, добавя той.

По време на конференция от юли 2007 г. от Google отхвърлиха възможността за навлизане в бизнеса с видеоигри, като заявиха, че компанията се интересува единствено от потенциала за реклами във видеоигрите и нищо друго. Въпреки това последвалият старт на "Lively" повдигна съмнения относно това твърдение.

Може би новият виртуален свят е единствено тестова платформа за нов бизнес модел за Adscape? Или може би пък е нещо повече?

Съществуват различни пътища, които Google може да поеме, за да установи по-голямо присъствие в областта на игрите. С финансовата си мощ компанията с лекота може да придобие едно или няколко студиа за разработка на видеоигри, които да използва за публикуването на реклами чрез Adscape.

Въпреки че някои игри и сайтове за игри имат строго определена аудитория, атрактивна за рекламодателите, такъв вид реклами понякога може да са доста натрапчиви за потребителите. Затова за Google ще е важно да намери по-елегантен подход, подобен на рекламите AdSense, с които постигна голям успех, пише Forbes.

Също така компанията лесно може да придобие някой от големите разработчици на видеоигри, с който да привлече най-пристрастените геймъри. Тази група, която се състои от мъже на възраст до 35 години, е много чувствителна към реклами в игрите, но може да се примири с тях в замяна на безплатна първокласна игра.

Освен това Google разполага с няколко технологии, които биха могли да се използват за създаването на игри. Представете си симулация на различни битки, за които бойното поле е на практика Google Earth. Или пък шпионин, който проследява целта на фона на Google Maps.

Вярно, че ще е необходима още доста работа, за да се създаде игра с тези технологии, но все пак техният основополагащ елемент е на практика завършен, пише изданието.

Въпреки че повечето производители на игри разчитат на конвенционалната дистрибуция в магазините (нещо, в което Google за момента няма позиции), електронното разпространение се развива с бързи темпове.

„Предвид всичките служители, които (компанията) има и фирмената политика за стимулиране на странични проекти, бих бил много изненадан, ако в Google в момента няма някой, който работи върху проект от индустрията“, коментира Себастиан. „Разбира се, има редица пречки, които трябва да се преодолеят, преди той да види бял свят“, добавя той.

Все пак е възможно тези пречки и никога да не бъдат преодолени, допълва Forbes.

Няма съмнение, че компанията се стреми да получи дял от индустрията на видеоигрите, чиято стойност се оценява на 18 млрд. долара. Истинският въпрос е: Какво смята да направи, за да го вземе?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още