IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Иранската борса с най-добро представяне от началото на годината

Пазарната капитализация на борсата в Иран е нараснала с над 100% за първите седем месеца на годината

11:34 | 29.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Иранската борса с най-добро представяне от началото на годината

Материалът е предоставен от Владимир Митев

В момент, когато капиталовите пазари продължават да изпитват отрицателното влияние на ипотечната криза в САЩ, една борса смайва света. Според скорошна статистика на Световната федерация на борсите (World Federation of Exchanges) от началото на годината до края на юли Техеранската фондова борса е най-добре представящата се борса в света.

За това време основният й индекс е повишил стойността си с 55%. Пазарната капитализация е нараснала с над 106% и надминава 67 милиарда долара. През същия период обемите на търговия са увеличени с 99,2%. Експертите посочват като основна причина за бичия пазар приватизационната програма на правителството на президента на Ислямската република – Махмуд Ахмадинежад.

Правителството, дошло на власт през 2005 г., среща и немалко критики в своята икономическа политика, но е първото, което провежда по-значителни пазарни реформи. Проблемите за кабинета са много – сред тях се откроява инфлацията, която според Централната банка на Иран за дванадесетте месеца до май 2008 г. е 19,8%. В края на иранската 1386 г. (март 2008 г.) официалната безработица възлиза на 12,1%.

Страната е обект на търговски и финансови санкции, които допълнително затрудняват икономическото й развитие. Иран притежава огромни ресурси, но липсват инвестициите, за да бъдат тези ресурси развити. Според Организацията за инвестиционна, икономическа и техническа помощ на Иран през иранската 1386 г. (21. март 2007 – 20. март 2008 г.) са издадени разрешителни за чуждестранни инвестиции на стойност 12 милиарда долара. През 1385 г. (март 2006 – март 2007 г.) числото е 10 милиарда. За последните 15 години в страната са навлезли чуждестранни капитали на стойност 33 милиарда долара – основно от Азия и Европа и в по-малка степен от Африка. Почти 2/3 от тях са насочени към сектора на индустрията.

В тази нелека обстановка иранските власти се надяват да привлекат инвестиции чрез приватизацията на ключови държавни фирми. Досега това бе сторено с производители на стомана, цимент, желязна руда, нефтохимически компании; предстои листването на Телекомуникационната компания на Иран и на превозвача Iran Air. Иранският англоезичен канал Press TV цитира Али Рахмани, управител на иранската борсова компания, който смята, че таванът за участие на чуждестранните инвеститори в даден проект трябва да достигне 25%. В момента чуждестранното участие е само 0,1%.

Въпреки напрежението около страната - да се прави бизнес с Ислямската република - ще продължи да бъде изкушение за компании от цял свят. Доказателството: след напускането на френския нефтен гигант „Тотал”, обявено по-рано тази година и отдавано на американски натиск, на тяхно място се настанява руският „Газпром”. „Газпром” и иранското правителство се договарят за разработване на газовото поле Южен Парс, където се намират почти половината от газовите ресурси на страната. Също така се предвижда развиването на други газови и нефтени полета в Персийския залив и Каспийско море, тръбопровод за пренос на суров петрол от Каспийско море до Оманския залив и изграждане на нефтена рафинерия в Северен Иран.

Ако Иран е страна с особено мнение в световната политика, то капиталовият пазар на Техеран в не по-малка степен отказва да следва световните спадове и възходи. Някои чуждестранни фондове вече са забелязали този факт и се възползват от него. Остава да видим дали Иран ще се превърне в хит сред инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още