IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Винаги ще има утре – дори при спад със 70 на сто

Или как един борсов индекс възкръсна и напредна с близо 45 на сто за два месеца

17:46 | 22.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Винаги ще има утре – дори при спад със 70 на сто

При борсовата търговия винаги има място за оптимизъм. Това се доказва от движението на основния индекс на виетнамската борса – Ho Chi Minh, който успя да регистрира ръст от близо 45 на сто спрямо отчетеното на 20 юни дъно. Повишението на индекса идва след няколко месеца на значителни разпродажби, които успяха да заличат над 2/3 от пазарната му капитализация.

От октомври до юни фондовият пазар във Виетнам попадна във вихъра на разпродажбите и за доста дълъг период от време основният индекс в страната остана с най-голям спад сред всички пазари в света. Разпродажбите смъкнаха показателя от 1106,6 пункта при затварянето на търговията на 3 октомври миналата година до едва 366,02 пункта, достигнати на 20 юни 2008. В цифри това означава спад в размер на точно 66,92 на сто. Засега обаче датата 20 юни остава като дъното на индекса и след ръста му до 526,98 пункта, повишението му оттогава досега вече е 44 на сто.

Освен общата пазарна конюнктура на световните борси, за мащабните разпродажби допринесе и състоянието на виетнамската икономика и дисбалансите в нея, показва анализ на немския вестник FAZ.

Проблемите са свързани със страха от банкова криза в страната и обезценяване на местната валута. Освен непрекъснато растящия дефицит по текущата сметка, инвеститорите се опасяват и от високия темп на инфлацията – над 30 на сто според някои източници. В резултат на това правителството трябва да сложи спирачка на кредитирането, което би ограничило икономическия ръст от 8,5 на 7 на сто, а анализаторите на HSBC очакват дори забавяне до 6 на сто.

Движението на основния индекс в страната дава поводи за известен оптимизъм, тъй като вече се наблюдава известен период на задържане на показателя над психологическата граница от 500 пункта. Според дългосрочните технически анализи индексът дори е навлязъл във възходящ тренд, се казва в материала на FAZ. Това движение е подпомогнато и от известното подобрение на външнотърговския баланс, който показва спад на дефицита до 800 млн. долара, а темпът на инфлация на месечна база се забавя до 1,14 на сто – най-ниското ниво от октомври 2007 г. насам. За сравнение през май месечното поскъпване на живота възлезе на 3,9 на сто.

Като цяло дългосрочната прогноза за развитието на Виетнам изглежда доста позитивна, макар в близък и среден план да са възможни неприятни изненади, смятат анализатори. Експертите на PriceWaterHouseCoopers предвиждат средногодишен икономически ръст от 9,8 на сто до 2050 година. Ако тази прогноза е дори частично вярна, то борсата на Виетнам несъмнено съвсем скоро ще се появи на картата на големите инвеститори и страната ще привлече значителни капиталови инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още