IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия – брилянтни ходове в една неподозирана от Запада игра

С предложението към Азербайджан за изкупуване на целия износ на страната на газ, Газпром поставя под въпрос доставките за Набуко

12:07 | 20.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Русия – брилянтни ходове в една неподозирана от Запада игра

Русия направи серия от брилянтни ходове в игра, която Западна Европа очевидно дори не подозира, че играе, пише в свой анализ на събитията в Грузия списание Forbes.

Докато руските части все още са в Грузия, Москва започна атака на съвсем различен фронт – държавният газов монополист Газпром предложи да изкупи целия износ на газ от Азербайджан.

Ако Азербайджан се съгласи, това ще бъде катастрофално за плановете на Западна Европа да намали зависимостта си от доставките на природен газ от Русия. А при положение, че Русия е окупирала Грузия, Западът има малки възможности да спре сделката.

Предложението е вторият опит за сближаване на Газпром с богатата на ресурси централно-азиатска страна. Преговори за партньорство започнаха още юни.

Европа се опитва да намали властта на Газпром, която осъществява една четвърт от доставките на газ на Стария континент, чрез създаването на собствен газопровод. Унгария, България, Румъния, Турция и Германия финансират строителството на газопровода Набуко, който ще започва от Азербайджан и ще минава през Грузия и Турция, заобикаляйки Русия. Съответно Набуко ще се нуждае от газ от Азербайджан.

Сделка между Газпром и Азербайджан ще лиши от природен газ други клиенти, коментира Михаил Корчемкин, собственик на консултантската компания East European Gas Analysis, базирана в Пенсилвания. „Газпром иска да „пресуши“ проекти за газ на ЕС“.

Освен това Русия се опитва да се споразумее и с друг перспективен източник на газ за Европа - Туркменистан.

Ако Азербайджан приеме предложената оферта, страната ще спечели клиент, готов да купува почти цялото произведено количество газ, без да се налага да чака реализирането на други проекти.

Не е ясно дали Азербайджан ще приеме предложението на Русия. В момента Газпром не разполага с необходимия капацитет да изкупува цялото производство на Азербайджан. Но с разпростирането на силата на Русия в региона, Азербайджан със сигурност ще обмисли сериозно офертата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още