IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банките гиганти пред разпад заради глобалната кредитна криза

Финансовите институции са изправени пред разделяне на дейности и изоставяне на стратегията за универсалната банка

12:23 | 18.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Банките гиганти пред разпад заради глобалната кредитна криза

Най-големите американски банки претърпяха безпрецедентни загуби от продължаващата кредитна криза, което накара някои инвеститори да си зададат въпроса дали не трябва подразделенията на огромните финансови конгломерати да бъдат разделени, за да могат те да оцелеят. Поддръжниците на тази идея, които от месеци настояват Citigroup да бъде разделена, получиха потвърждение на своите възгледи през миналата седмица.

В сряда европейската банка UBS, създадена чрез обединяването през 1997 г. на Swiss Bank и швейцарската Union Bank, постави началото на разделянето на бизнеса си след поредното тримесечие на нарастващи загуби, се казва в анализ на Business Week. Въпреки че новината от UBS бе очаквана, това е отклонение от направените от ръководството по време на вълната от големи банкови сливания от края на деветдесетте години обещания. Създателите на глобалните банки като Citigroup, JPMorgan Chase и HSBC обещаваха на клиентите и акционерите си, че разнообразието от дейности ще ги предпази от икономическата волатилност.

Но този модел не предпази банките от ипотечната криза, която доведе до разстройване на кредитните пазари. Водещите банки в света отписаха активи на стойност 300 млрд. долара, а организации като Международният валутен фонд смятат, че тази сума може да достигне 1 трилион.

„Идеята беше да бъдем толкова диверсифицирани, че да не бъдем засегнати“, но когато кредитният пазар изпитва проблеми, независимо каква финансова компания си, също изпитваш проблеми, казва Уилям Смит, президент на Smith Asset Management. „Примерът на UBS по същество показва, че този модел се е провалил“, добавя още той.

Не това е предвиждал бившият главен изпълнителен директор на Citigroup Санфорд Уейл, когато през 1998 г. компанията е основана чрез обединяването на Citicorp и Travelers Group. Той поддържаше становището, че предлагането на комбинация от финансови продукти - като инвестиционно банкиране при Salomon Brothers, брокерски услуги от Smith Barney и потребителското банкиране на Citibank, ще защитят компанията.

Критиците като Смит вярват, че Citigroup струва повече, когато е разделена на отделни звена. Настоящият главен изпълнителен директор Викрам Пандит отхвърля идеята, вярвайки, че компанията ще преодолее кризата, запазвайки цялостта си.

Джон Рийд обаче, който като ръководител на Citicorp осъществи сделката с Travelers Group на Уейл, коментира наскоро, че моделът на универсалната банка не работи. Това бе отразено от цената на акциите на Citigroup, които спаднаха със 71 на сто спрямо 52-седмичния връх, постигнат при ниво от 49 долара за акция.

Разговорите за това каква структура ще имат Citigroup и останалите големи играчи от сектора ще стават все по-интензивни, след като UBS изглежда е обърнала гръб на стратегията за универсалната банка. Най-голямата швейцарска банка обяви значително отписване на активи за второто тримесечие на стойност 5,1 млрд. долара и разкри плановете си да отдели носещото загуби поделение за инвестиционно банкиране от по-добре представящите се дейности.

Загрижеността за прилагането на този бизнес модел се разпростират дори сред поддръжниците на идеята за финансовите конгломерати. Ричард Боув от Ladenburg Thalmann, един от най-известните банкови анализатори откакто кризата започна миналата година, пише, че концепцията, стояща зад създаването на JPMorgan Chase се разпада.

Боув казва, че придобиването на Bank One от страна на JPMorgan през 2004 г. е целяло да засили бизнеса с частни клиенти, включително банкиране и кредитни карти. Това трябваше да разсее проблемите ако капиталовите пазари, инвестиционното банкиране и свързаните дейности изпаднат в затруднение. Проблемът е в това, че в момента и двата пазара са слаби.

Според него изложеността на риск на JPMorgan е влошена още повече от придобиването през март на изпитващата проблеми Bear Stearns. Въпреки това Боув смята, че моделът е приложим и JPMorgan може да се справи с трудностите през следващите няколко години чрез намаляване на разходите и подобряване на услугите.

„Никой производител на стомана не може да продава, когато производителите на автомобили не продават коли, и никоя банка не може да направи големи печалби, когато пазарите на жилища и кредити са слаби“, казва той. „ Те трябва да превъзмогнат спада в икономическия цикъл, да минимизират загубите и да увеличат до максимум печалбите, когато цикълът отново стане възходящ. Не можеш да преструктурираш компания, за да избегнеш икономическия цикъл“.

„През 1985 г. в Щатите е имало 14 500 банки, а сега са 7200“, казва той. „През последните 23 години всяка седмица са изчезвали по шест от тях. Големите универсални банки могат да бъдат засегнати, но те остават в бизнеса и се оказват с по-голям пазарен дял отпреди.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 18.08.08 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още