IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руският капиталов пазар в жертва на Грузия и петрола

RTS е с най-слабо представяне до този момент на третото тримесечие сред индексите на най-големите капиталови пазари по света

11:11 | 13.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Руският капиталов пазар в жертва на Грузия и петрола

Руският индекс RTS се превърна в най-слабо представящият се борсов показател до този момент на третото тримесечие, след като спадащите цени на петрола, войната в Грузия и разследването на стоманодобивната компания Mechel напомниха на инвеститорите, че притежаването на акции в бившата комунистическа страна може да бъде рисковано, пише Bloomberg. Индексът RTS спадна с 22 на сто от 30 юни насам, дори след като президентът Дмитрий Медведев прекрати офанзивата в Грузия, което изпрати индекса нагоре с 3,5 на сто. Спадът през това тримесечие е най-силно измежду индексите „на най-големите капиталови пазари“ според агенцията.

Русия обеща, че ще изтегли войските си от Грузия, след като Медведев нареди прекратяването на петдневното нападение в бившата страна от Съветския съюз. Конфликтът е първата голяма офанзива в чужбина след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., която изостри отношенията със САЩ, след като президентът Джордж Буш каза, че от акцията ще има „сериозни последици“, ако тя продължи.

Индексът RTS спадна с 2,1 на сто след започването на инвазията на 8 август и затвори на 1803,82 вчера, 27 на сто под рекорда от 2487,92 пункта, поставен през май. Той се покачи с 4,7 на сто тази седмица, след като Медведев каза, че Русия е осигурила сигурността на своите мироопазващи части и гражданите в сепаратистките райони Южна Осетия и Абхазия. Съотношението P/E в края на миналата седмица бе 9,8, най-малкото след 12 март 2006 г., показват данни на Bloomberg.

Най-големите руски производители на петрол подпомогнаха спада на RTS. Цените на акциите им се понижиха с над 17 на сто от юни насам, след като суровият петрол поевтиня с 23 на сто спрямо рекорда от юли при 147,27 долара за барел. Базираната в Москва OAO GMK Norilsk Nickel, най-голямата минна компания в Русия, понижи пазарната си капитализация с 26 на сто, след като Reuters/Jefferies CRB Commodity Index отчете най-големия спад от 1980 г. насам през юли.

Всички акции в индекса RTS регистрираха спад от началото на юли до вчерашната търговска сесия, с изключение на базираната в Санкт Петербург OAO Polymetal, която е най-големият производител на сребро в Русия.

Базираната в Москва Mechel, контролирана от руския милиардер Игор Зиузин, се срина за наблюдавания период с 41 на сто. Премиерът Владимир Путин обвини Mechel в манипулиране на цените на 24 юли, и четири дни по-късно съобщи, че компанията е използвала търговци в офшорни зони, за да намали данъците си. Тези действия предизвикаха асоциации с разпадането на Юкос, която бе доведена до банкрут през 2006 г. по времето на президентството на Путин, след като правителството определи да бъдат внесени 30 милиарда долара данъци.

Основателят на Юкос Михаил Ходорковски бе изпратен за 8 години в работнически лагер в Сибир. Част от активите на компанията му бяха прехвърлени на държавната Rosneft. Индексът RTS падна с 11 на сто през октомври 2003 г., когато бе арестуван Ходорковски, тъй като сред инвеститорите се породиха притеснения, че още компании ще станат жертва на поглъщания от правителството. Това бе най-големият месечен спад на индекса от две години по онова време.

Путин бе начело на държавата през осемте години на икономически растеж между 2000 и 2008 година, време, през което RTS увеличи стойността си 17 пъти. Медведев, избраният от него наследник, се мъчи да се справи с инфлацията откакто дойде на власт през май. Годишният темп на инфлацията в русия от 15,1 на сто през май и юни е най-високия от 5 години, показват данни от Федералния статистически институт. Международният валутен фонд предвижда, че икономическия растеж ще се забави до 6,8 на сто след 8,1 на сто през 2007 г. За 2009 г. се предвижда растеж от 6,3 на сто, най-слабият от 2002 г. насам.

Анализаторите на JPMorgan завиха преди месец, че в Русия „може да бъдат използвани неконвенционални методи за борба с инфлацията“. Тогава те понижиха рейтинга на руския капиталов пазар, тъй като смятат, че инерцията в най-големия износител на енергийни ресурси намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 13.08.08 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още