IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнесът все още подценява ползата от социалните мрежи

Ако компаниите успеят да внедрят социалните мрежи като средтво за мотивация на пресонала, това би довело до по-голяма продуктивност

13:13 | 13.07.08 г.
Бизнесът все още подценява ползата от социалните мрежи

Бизнесът все още изпуска възможностите, които сайтовете за социални контакти предлагат, предупреждава технологичната компания Gartner, цитирана от BBC. А тези сайтове предоставят големи възможности за подобряване на мениджмънта на големите компании, откриват изследователите.

„Компаниите, които следят как техните служители използват тези сайтове, разполагат с всички изгледи да съкратят разходите и да увеличат продуктивността и печалбата си“, казва Джефри Ман, изследовател от Gartner.

Предизвикателството е това да бъде приложено в корпоративния свят, казва той.

Проучването установява, че социалните сайтове привличат голям интерес онлайн. Онлайн мрежите за общуване, чат пространствата и споделянето на файлове привличат огромен интерес от всички потребителски групи и е въпрос на малко въображение как този интерес да бъде използван в подкрепа на бизнеса и вътрешните комуникации.

Проучването, което обхваща 18 страни и е направено в периода октомври – декември миналата година, показва, че 38% от повече от 4 хил. потребители на персонални компютри и мобилни телефони са посещавали сайтове като MySpace и Facebook през персонални компютри.

Сайтовете са били посещавани най-много от несемейни лица и тийнейджъри и повече мъже, отколкото жени. Те са използвали сайтовете предимно за развлекателни цели или за общуване с приятелите и семейството си.

Разбираемо е, че към момента и малки, и големи компании може да са скептични относно реализуемостта на бизнес приложение на социалните мрежи, коментира Ман. Но те трябва да се вгледат по-внимателно и да осъзнаят защо хората използват тези мрежи, казва той. Те използват тези мрежи, за да общуват с приятели, за да се ентусиазирам от различни теми – от политика до почистване на местния парк. „Ако обърнете внимание на подбудите, ще видите доста аналогии с бизнеса“, обяснява Ман.

Когато става дума за пари, има прости неща, от които бизнесът може да се възползва, за да постигне печалба, казва Ман. „Би довело до по-добра продуктивност, ако успеете да мобилизирате хората си бързо, използвайки социалните мрежи.“

„Нашата агенция например използва Twitter и FriendFeed за откриване на някого, който да говори с репортер например. С тези мрежи можете да разберете кой е онлайн и бързо да получите отговори. Всичко се свежда до поддържане на връзка и информираност между отделните групи.“

В много отношения социалните мрежи изместват електронната поща или поне се използват наравно с нея.

Неща, зародили се на потребителския пазар, в крайна сметка мигрират към бизнес средата. Преди това отнемаше две-три години, но сега става въпрос за броени месеци.

„Точно това се случва с електронната поща. Не става въпрос за изместване, а по-скоро заместване в много случаи.“

„Това е друг довод компаниите да възприемат ползата от социалните мрежи в свят, където хората са ужасени от трафика в техните e-mail кутии. Социалните мрежи са друг начин да поддържате връзка с хората“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още