IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията плъзна и в Азия

Поскъпването на живота поставя на карта развитието на икономиките в региона, проблемите се усложняват от слабия долар и цените на суровините

13:00 | 02.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията плъзна и в Азия

През последните години Азия се превърна в изключително важен за световната икономика регион. Възходът на азиатската икономика е забележителен и местните производители печелят значителни позиции на световните пазари. В настоящия момент обаче инфлацията ускорява ръста си навсякъде в Азия, показват официалните статистически данни и прогнози на централните банки в отделните държави. Това от само себе си поражда опасения от забавяне на икономическия растеж в региона, тъй като вероятно ще се стигне до нови увеличения на лихвените проценти с цел ограничаване на кредитирането и количеството пари в обращение.

Това прави оценката на въздействието на поскъпването на живота върху прогнозите на растежа интересен въпрос, особено за по-нестабилните държави. Това е и причината в настоящия анализ внимание да е съсредоточено върху сравнително по-изостаналите в развитието си икономики, където има голям процент бедно население и се наблюдават значителни социални напрежения от високите темпове на инфлация. Затова и пропускаме стълбове на азиатския континент като Япония, Китай, Тайван и Сингапур.

Същевременно обаче Международният валутен фонд припомня, че повечето азиатски държави попадат в групата на развиващите се страни и бедността е доста разпространена в широки обществени кръгове. Прогнозите на МВФ са, че около 75 развиващи се държави, сред които са едни от най-бързоразвиващите се азиатски икономики – Индия, Индонезия и Пакистан, са сериозно заплашени от растящите цени на горивата и храните. Континентът остава дом за 2/3 от бедното население на света, а това вече доведе до протести срещу поскъпването на живота и постави политическата и икономическа система в много страни под напрежение.

Южна Корея

През юни инфлацията в Южна Корея стигна 5,5 на сто на годишна база, което е най-големият ръст от ноември 1998 година насам. От началото на годината южнокорейският вон се е обезценил с 11 на сто в резултат на инфлационния натиск, регистрирайки най-слабите си поредни шест месеца от март 2001 година досега. Това кара мнозина да заложат на по-рестриктивна монетарна политика и според анализ на Bloomberg до края на годината ще станем свидетели на поскъпване на валутата с около 4 на сто. Увеличаването на лихвения процент обаче се очаква да повлияе негативно, като в страната вече се наблюдават очаквания за забавяне на растежа – според ръководителя на централната банка през настоящата година той ще възлезе на 4,6 на сто, а това е доста под обещаните от новоизбрания президент на страната 6,0 на сто.

Тайланд

През юни инфлацията в Тайланд достигна десетгодишен връх от 8,9 на сто, след като месец по-рано беше измерено поскъпване на живота от 7,6 на сто на годишна база. Това накара мнозина да очакват повишаване на лихвения процент, с което поевтиняването на местната валута вероятно ще бъде прекратено. За първото шестмесечие тайландският бат понижи стойността си с 12 на сто, с което се превърна в най-слабата азиатска валута за 2008 година. Причините за това могат да се търсят по посока преминаването на излишъка по текущата сметка в страната в дефицит през последните месеци, както и в протестите срещу управлението на настоящия министър-председател и поскъпването на живота.

Индонезия

На годишна база през юни инфлацията в страната скочи до най-високата си стойност за последните 21 месеца. Тя достигна 11,03 на сто, след като месец по-рано беше на ниво 10,4 на сто. Правителството прави опити за овладяване на инфлацията, но увеличението на фиксираната цена, по която се продават горива на потребителите, подклажда ръст на цените на стоките и услугите.

Мерките на властите след обезпокоителните данни за инфлацията вероятно ще бъдат бързи, като още тази седмица се очаква увеличение на лихвения процент. В страната вече се вземат мерки срещу ръста на потребителските цени и като следствие за първите шест месеца индонезийската рупия е поскъпнала с 1,7 на сто срещу американския долар. За това спомага и лихвеният диференциал между Индонезия и САЩ, който в момента е цели 6,5 процентни пункта.

Индия

Бързо растящата икономика на Индия е поставена пред сериозната трудност да преодолее инфлация в размер на 11,4 на сто, огромен бюджетен дефицит и проблеми с цените на горивата. Това кара анализаторите да очакват забавяне на растежа до 7 на сто тази година, след отчетените над 9 на сто през 2007, предава Business Week. В момента валутата на страната се намира на 15-месечно дъно, като се очаква повишение на курса й при затягане на монетарната политика. От началото на годината индийската рупия е поевтиняла с 9 на сто, което води след себе си и отлив на капитали от фондовия пазар, а това поставя нови предизвикателства пред икономическия растеж.

Филипини

Според прогнози на централната банка инфлацията в страната ще остане на ниво около 10 на сто, след като предварителните данни за ръста на потребителските цени през юни стигна до тази стойност. Високата инфлация превърна филипинското песо в най-зле представящата се азиатска валута през последното тримесечие. От началото на годината песото е понижило стойността си с 8,3 на сто, след като рекордните цени на ориза доведоха до спад на доверието в управляващите до най-ниското му ниво от 2005 година насам.

Малайзия

В Малайзия също се наблюдава значителен ръст на инфлацията, която се повишава с цял процентен пункт през юни спрямо предходния месец, за да достигне 7 на сто. Основна причина за скокът на цените е решението на властите да повишат крайните цени на бензина в резултат на високите цени на петрола на международните пазари. Само през второто тримесечие на 2008 година малайзийският рингит се е обезценил с 2,1 на сто срещу американския долар, регистрирайки първи тримесечен спад от септември 2006 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още