IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозират продължителен период на волатилност на фондовите пазари

Въпреки че не са оазис за борсовите инвестиции, развиващите се пазари имат стабилен фундамент и перспективите за тях в средносрочен план са положителни, смятат анализатори

13:52 | 30.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Прогнозират продължителен период на волатилност на фондовите пазари

Увеличените рискове пред икономиката ще доведат до един продължителен период на волатилност и на фондовите пазари, се казва в анализ на Райфайзен Кепитъл Мениджмънт.

„Според анализите европейските акции все още са атрактивни, въпреки по-ниските очаквания за корпоративни печалби. Дори и през следващите месеци да прогнозираме нови отрицателни ревизии на печалбите, актуалните котировки на акциите вече отразяват този песимизъм”, смята Клаус Глазер, Директор „Инвестиции” в базираното във Виена управляващо дружество.

При все това той е скептичен по въпроса дали корекцията е приключила. „Корпоративните данни все повече сочат, че забавянето на икономиката ще се отрази на кредитните пазари. Поради тази причина, според нас, след временния отдих пазарът ще поеме надолу. В период от една година обаче очакваме капиталовите пазари да бъдат подкрепени от понижения на лихвите в Съединените щати и подобряващите се икономически перспективи, като в крайна сметка ще се реализират печалби”, допълни Глазер.

Перспективите пред развиващите се пазари обаче се градят върху стабилни основи, смятат анализаторите. По думите на Глазер развиващите се пазари допринасят с над 50% за световния икономически растеж, а като се отчете паритетът на покупателната способност – дори с 80%. Тук като ключов фактор се посочва нарастващото вътрешно потребление, както и увеличаващите се корпоративни печалби. „Въпреки растящата независимост на развиващите се икономики все още е твърде рано да се говори за откъсване и независим икономически цикъл. В средносрочен план перспективите за развиващите се пазари остават положителни. Икономическите данни и корпоративните резултати на отделните държави продължават да регистрират силен растеж“, допълва Клаус Глазер.

При все това остава открит въпросът до каква степен проблемите в сектора на недвижимите имоти и кредитирането са решени и дали влиянието на глобалната икономика под формата на рецесия ще бъде по-силно от очакваното. „Дори и този път проблемите с ликвидността да идват от индустриалните държави, развиващите се икономики не са оазис за инвестиции на капиталовите пазари. Вероятно е обаче страховете от рецесия в САЩ и високата инфлация през първото полугодие вече да са достигнали кулминацията си, а ниските лихви в международен план, както и трайно високите цени на суровините да окажат благоприятно влияние върху развиващите се пазари”, смята Глазер.

Дори в момента краткосрочните перспективи за инвестиции в акции да са по-скоро отрицателни, моментът е подходящ за стартирането на дългосрочни и систематични инвестиции, казват от дружеството. Добрите нива на компании със солиден фундамент предлагат на инвеститорите отлична възможност за старт, като заедно с диверсификацията на портфейла, се препоръчва редовно влагане на средства под формата на спестовни планове. По този начин дребните инвеститори могат да се възползват от лошите периоди на пазара и дори да спечелят от това, се допълва в анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още