IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Куба, САЩ, петролът и ембаргото

Ще успее ли голямото петролно находище край северното крайбрежие на Куба да доведе до промяна в политическите отношения?

10:55 | 16.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Куба, САЩ, петролът и ембаргото

Куба планира следващата година за започне разработването на голямо петролно находище край северното си крайбрежие, което може да доведе до промяна в отношенията на страната със САЩ, пише Ройтерс.

Според експерти общата нужда от петрол може да накара двете страни, които са върли противници, да си сътрудничат във водите на пролива на Флорида. САЩ ще бъдат принудени да нарушат търговското ембарго, наложено на Куба през 1962 г., в противен случай ще се лишат от близък източник на петрол и американската петролна индустрия ще пропусне да реализира милиарди долари.

Противниците на ембаргото обаче изключват възможността за промяна на ситуацията, докато президентът Джордж Буш, който затегна ембаргото, не напусне поста следващата година. Дори след това вероятно ще има силна съпротива от страна на влиятелни лидери от кубински произход, които се аргументират, че ако бъде оказана помощ на Куба за производството на петрол, ще се помогне на кубинското правителство и ще се омаловажат причините за съществуването на 46-годишното ембарго.

„Смятаме, че това, което наистина трябва да се случи в Куба, е да се смени системата“, е заявил пред Ройтерс министърът на търговията на САЩ Карлос Гутиерес.

Според противниците на ембаргото обаче комбинацията от икономически обстоятелства, енергийни нужди и опасения по отношение на околната среда, както и смяната на лидерите в двете държави ще направят възможно облекчаването на ембаргото.

Геоложки проучвания на САЩ оценяват залежите в кубинското находище на най-малко 5 млрд. барела петрол и на 10 трлн. куб. фута природен газ.

След няколко години Куба може да произвежда 525 хил. барела петрол дневно – достатъчно, за да бъде независима енергийно и може би дори да изнася петрол, смята Хорхе Пинон, бивш ръководител на петролна компания, в момента изследовател към Университета в Маями. Сега Куба използва 145 хил. барела дневно, от които 92 хил. барела идват от Венецуела.

Кубинското правителство е дало концесии за добив на петрол на седем компании и съобщи, че консорциум от испански, индийски и норвежки компании ще направят първите сондажи през първото полугодие на 2009 г.

Находището се намира на 6 мили под морската повърхност – дълбочина, за която САЩ разполагат с по-добра производствена техника, коментира експертът Джонатан Бенджамин-Алварадо от Университета Небраска-Омаха.

„Нито Куба, нито настоящите й партньори имат възможност да достигнат такава дълбочина без американска технология, а контролът върху щатския износ им забранява да прехвърлят тази технология в Куба“, обяснява той.

„Това е първият случай, в който поддържането на ембаргото всъщност струва нещо на САЩ“, коментира един от противниците му – Кърби Джоунс, основател на американско-кубинската търговска асоциация във Вашингтон. „Ние се нуждаем от петрол, а в случая той е на 50 мили от нашето крайбрежие“.

Според него кубинското находище ще промени нещата. А политическият пейзаж вече се променя с поемането на президентския пост в Куба от брата на Фидел Кастро – Раул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още