IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Възвръщаемостта в Русия набира скорост пред Бразилия, Индия и Китай

Страната не е само собственик на ресурси и диверсификацията на акции от различни сектори ще расте, смятат анализатори

12:02 | 06.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Възвръщаемостта в Русия набира скорост пред Бразилия, Индия и Китай

Взаимните фондове, които инвестират в Русия, започват да прибират печалба вследствие на насочването на разширяването на икономиката на страната извън суровините, пише Wall Street Journal.

Често споменавана заедно с Бразилия, Индия и Китай, сега Русия привлича вниманието към самата себе си. Фондовете, които инвестират специално в Русия, са отчели силна възвръщаемост през изминалите 12 месеца и някои мениджъри вече смятат страната за по-привлекателна за инвестиции, отколкото останалите три.

За 12 месеца до 28 май акциите клас А на фонда JPMorgan Russia Fund са имали възвръщаемост от близо 43%, акциите също клас А на ING Russia са нараснали с 43%, а тези на Third Millennium Russia - с 40%, по данни на компанията за инвестиционни проучвания Morningstar.com.

За същия период деноминираният в долари индекс RTS в скочил с 35%, докато Standard & Poor's 500 е загубил около 6,4% на база обща възвръщаемост.

До момента за тази година бразилският индекс Bovespa задминава като представяне RTS, докато индийският Sensex и фондовият пазар в Хонконг са на червено.

През изминалата година и особено от края на март Русия извлича печалба от петролния сектор, но страната е нещо повече от притежател на ресурси, коментира Антоан ван Агмаел от Emerging Markets Management – фонд, който управлява инвестиции за над 19 млрд. долара в развиващите се страни.

Икономиката на страната се базира все повече на потреблението, така че се намират интересни акции не само в петролния и газов сектор, но и в телекомуникациите, недвижимите имоти, банките и други области, пояснява той.

Гюс Робъртсън от ING Investment Management отбелязва, че енергийният сектор все още представлява над 50% от руския бенчмарк RTS, но той очаква диверсификацията да продължи през следващите години.

По думите му в момента Русия изпъква пред останалите страни от т.нар. група BRIC (Бразилия, Русия, Индия, Китай) поради различни причини.

„Ако разгледате представянето на пазарите от BRIC от средата на 2006 г. ще забележите значителна сила в Бразилия, Индия и Китай, докато Русия се „бавеше“ през периода от 18 месеца до края на миналата година. Това остави страната с относително привлекателни финансови коефициенти в началото на тази година“, смята той.

В допълнение икономическият ръст е силен, потребителите харчат, а правителството планира големи инвестиции в инфраструктурата и ефективно намаляване на данъка върху добива на петрол.

Анализаторът на Morningstar Кристофър Дейвис обаче определя Русия като „спекулативен залог“, който все още се движи в зависимост от цените на суровините. Освен това по думите му в страната все още съществува и значителен политически риск и инвеститорите, които навлизат на пазара, се заемат с рисковано начинание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още