IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световната банка: Руската икономика отива към прегряване

Обуздаване на инфлацията и активизиране на работата по незавършените структурни реформи са между първостепенните задачи на новото правителство

17:45 | 02.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Световната банка: Руската икономика отива към прегряване

Темповете на икономическия ръст в Русия се увеличават, независимо от влошаването на ситуацията в световната икономика, обаче редица фактори свидетелстват за прегряване на руската икономика, се казва в публикуван днес доклад за икономиката на Русия на Световната банка, цитиран от РИА Новости.

В документа се отбелязва, че икономическият ръст на Русия през 2007 г. е достигнал 8,1% благодарение на високите цени на петрола, активното вътрешно потребление и благоприятните базови макроикономически условия.

Според предварителните данни за първото тримесечие на 2008 г., реалният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия се е ускорил още повече – до 8,7%, а промишленото производство расте със същите темпове като през 2007 г. - 6,9%.

Обаче съвкупността от фактори като инфлацията, повишената степен на натоварване на производствените мощности и на коефициента на използване на трудовите ресурси, както и изпреварващият ръст на реалната работна заплата над ръста на производителността на труда позволяват да се направи извода за прегряване на икономиката, се казва в доклада на СБ.

В тази връзка забавянето на темпа на инфлацията и активизирането на работата по незавършените структурни реформи, по мнението на експертите на банката, са между първостепенните задачи на новото руско правителство.

За обуздаване на инфлацията в Русия от банката препоръчват затягане на бюджетните разходи в краткосрочен план и поетапното им планиране за дългосрочен период. Освен това ще бъде необходимо по-нататъшно затягане на условията за отпускане на кредити, в т.ч. повишаване на лихвите и по-високи изисквания за резервите на банките, в съчетание с по-гъвкав обменен курс на рублата.

В областта на структурните реформи, според експертите на СБ, основните задачи на правителството са свързани с подобряване на бизнес средата и инвестиционния климат, намаляване на бариерите пред малките и средни предприятия, а също решаване на инфраструктурните проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още