IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

HSBC – консервативен подход за спасение от кризата

Когато през февруари 2007 HSBC увеличи запасите си за обезпечаване на лоши кредити в САЩ, решението се посрещна със сарказъм, днес то се оказва правилно

12:36 | 11.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
HSBC – консервативен подход за спасение от кризата

Консервативният подход на банката HSBC към инвестиционното банкиране преди изглеждаше глупав, сега обаче се оказва разумен, пише списание Forbes.

В началото на февруари 2007 HSBC обяви, че увеличава запасите си за обезпечаване на лоши кредити в САЩ с 20% до 10,6 млрд. долара. Акциите на банката паднаха, а анализаторите се изказаха саркастично за решението. Конкурентите й мълчаха.

Това беше първият сигнал за задаващата се световна кредитна криза, пише Forbes. Вследствие на нея отписванията на активи оттогава се оценяват на 170 млрд. долара, британската банка Northern Rock беше национализирана, а доста големи финансови компании загубиха над половината си пазарна капитализация.

HSBC обаче не се справя зле. Банката намали като цяло ипотечната си дейност и печалбата й за миналата година скочи с 13%. Акциите на лондонската банка са се понижили с 10% на нюйоркската борса от началото на кризата, докато тези на конкурентите й Citigroup и UBS са се смъкнали съответно с 50% и 45%. Това доведе дотам, че HSBC измести Citigroup от челната позиция в класацията на Forbes за най-голямата публична компания в света.

Докато други големи банки се притесняваха за изискванията за капиталовата си адекватност, HSBC се разрастваше на развиващите се пазари. Клоновете за банкиране на дребно на HSBC в Китай се увеличиха до 62 спрямо 39 година по-рано, инвестициите й в местни банки също нарастват. Лондонската банка има големи планове и за Русия, Африка и Южна Корея, където чака одобрение от регулаторните органи на закупуването на 51% от Korea Exchange Bank. От друга страна HSBC съкращава дейността си в „по-заспали“ икономики като френската например.

Развитието на развиващите се пазари обаче не е еднопосочно, което предизвиква критики относно стратегията на банката. Икономиките на Китай и Индия растат бързо, но тези на Сингапур, Тайланд и Малайзия се забавят, а Мексико, където HSBC има 1625 офиса, зависи от състоянието на САЩ.

Премереният подход на HSBC към инвестиционното банкиране се оказва подходящ в момента, но в „добрите времена“ създава трудности. „Хората винаги говорят за това колко сме консервативни“, оплаква се един от брокерите на HSBC, въпреки че в крайна сметка именно консервативният подход е „виновен“ за по-голямата стабилност на финансовата институция спрямо много други в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още