IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Възможно ли е рецесията, която чакаме, вече да е отминала?

Негативните новини от последните дни се отразяват все по-слабо на борсовите индекси и валутните курсове, което кара мнозина да вярват, че тежките моменти вече отминават

17:00 | 08.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Възможно ли е рецесията, която чакаме, вече да е отминала?

Тенденцията негативните новини да се отразяват все по-ограничено върху търговията, която се наблюдава през последните дни на валутните и борсовите пазари, се приема от мнозина като сигнал, че световната икономика може и да се размине с опасността САЩ да изпаднат в рецесия. В тази насока е и мнението на Елене Майслер, анализатор в thestreet.com, която смята, че „рецесията, която все още не е започнала, вече си е отишла“. Такива са вижданията и на онези експерти, които изобщо не са вярвали, че най-голямата икономика може да попадне в толкова тежка ситуация.

Фактът, че тежките новини за световния финансов сектор от последните дни почти не намериха отражение в борсовата и валутната търговия, а ако е имало такова, то е доста слабо в сравнение с всяка негативна вест от началото на кризата, е неоспорим. Примерите за това са много – съобщението за новите милиардни отписвания на активи от швейцарския гигант UBS, експозициите на американския ипотечен пазар на немски банки от голям и среден калибър, сред които Deutsche Bank, WestLB, Bayern LB, които също са заплашени от отписвания за милиарди, новината, че Fitch са понижили кредитния рейтинг на един от най-големите американски застрахователи на ипотечни емисии MBIA, като според немския вестник FAZ всяка от тези новини крие в себе си способност да срине пазарите и едва преди седмици тяхното съобщаване е щяло да доведе до значителни негативни последици.

За оптимистични твърдения, че кризата отминава, допринася основно ходът на търговия на някои фондови борси. Така например основният индекс на немската борса DAX се намира на нива с около 10 на сто над дъното си от 17 март, когато падна до 6 182 пункта. През последните дни дори се наблюдаваха опити за връщане на индекса над 7 000 пункта, но до този момент това не се случва. И въпреки че индексите в България и много други страни са далеч от нивата си от миналата година, ръстът на немската борса съвсем не е изключение – за изминалите 3 седмици индекси като исландския ICEX 15, хонконгския Hang Seng, южнокорейския Kospi, както и полския WIG 20 отбелязват значителни ръстове, някои от които надхвърлят 15 на сто, показва анализ на Frankfurter Allgemeine Zeitung.

В особено популярни в последно време се превръщат книжата на компаниите от финансовия и ипотечния сектор, които регистрираха повишения в цената си и в началото на настоящата седмица. Акциите на немската Hypo Real Estate например водят сред биковете от DAX за периода от 17 март до вчера, поскъпвайки с 47,8 на сто. По подобен начин стоят нещата и при търговията с книжата на закъсалата UBS, които са повишили курса си с 42 на сто. В Япония също се наблюдава по-позитивно настроение към финансовия сектор, което се вижда с повишената с 41 на сто пазарна капитализация на Sumitomo Realty & Development.

Относително позитивни са настроенията и на валутните пазари, където от началото на годината властват умерените настроения, а рисковите операции са оставени в арсенала на трейдърите за по-късен етап, когато хоризонтът пред световната икономика ще бъде по-ясен. През последните дни започват да се наблюдават по-агресивни действия. Това си проличава от отстъплението на нисколихвените валути на Япония и Швейцария, които поскъпнаха силно в момента на изостряне на финансовата криза. Разбира се, американската валута остава доста встрани от ситуацията, тъй като лихвеният процент в най-голямата икономика в момента е вторият най-нисък от всички развити държави, което прави доларът по-малко атрактивен за рискови операции. От средата на март досега еврото е напреднало срещу йената с 5,3 на сто, а срещу швейцареца – с 2,5 на сто.

Това, че пазарът не реагира на лошите новини, се превръща в оптимистичен сигнал за мнозина. Освен това през следващите месеци вече се очаква въздействието на серията от агресивни редукции на лихвения процент в САЩ, която започна миналия септември. Фед показа, че ще направи каквото е по силите му за спасяването на финансовата система, провеждайки светкавичната операция по подпомагане на JP Morgan да придобие изпадналата в колапс Bear Stearns. Правителството на страната също не стои пасивно, като в средата на годината трябва да бъде осъществен и планът за стимулиране на икономиката чрез отпускане на над 150 млрд. долара на американските домакинства. Доколко това ще помогне - предстои да узнаем.

Развитието на ситуацията на пазарите от последните 3 седмици е добър сигнал за бъдещето на търговията през следващите месеци. Дали обаче в конкретната ситуация може да се направи извод, че дъното вече е видяно и оттук нататък ще се върви в положителна посока не е много сигурно. Най-малкото защото през миналата седмица самият председател на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке за пръв път спомена сакралната дума „рецесия“ като напълно възможен и очакван път на развитие за американската икономика. А това от своя страна ще доведе ако не до нови сривове, то поне до продължително лъкатушене на борсовите индекси и валутните курсове поне докато не бъдат дадени сигнали за стабилизация.

Още по темата: 

Вижда ли се краят на финансовата криза?

Ипотечната криза в САЩ може да коства на света 945 млрд. долара

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още