IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли „меко приземяване“ на източноевропейските икономики?

Източна Европа няма да остане незасегната от глобалната криза, но рисковете в региона са значително по-ниски

14:10 | 08.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ще има ли „меко приземяване“ на източноевропейските икономики?

Някои от „най-горещите” източноевропейски икономики отчитат забавяне на растежа, но той все още е далеч от своя край, се казва в анализ на The Earth Times.

Въпреки че кредитният бум, който подхранваше потребителското търсене през последните години, започва значително да отслабва, анализаторите считат, че рисковете в региона са значително по-ниски от тези, довели до острата ипотечна криза в САЩ.

По всяка вероятност Източна Европа няма да остане незасегната от глобалната финансова криза. Прогнозите сочат забавяне на икономическия растеж от прибалтийските републики до България под влияние на свиването на кредитните портфейли и мерките от страна на централните банки за ограничаване на инфлационните процеси, се посочва в анализа.

Все пак през 2008 г. средният растеж за района на Източна Европа се очаква да е около 5%, което значително надвишава прогнозните резултати в еврозоната и САЩ.

„Растежът в този регион се подхранва от вътрешното потребление, поради което кризата в САЩ и Западна Европа няма да бъде толкова „заразна”. Най-големият проблем е задлъжняването на домакинствата”, смята Марион Мюлбергер, анализатор на развиващите се пазари в Deutsche Bank.

Известно „охлаждане” вече се наблюдава в трите прибалтийски републики – Литва, Латвия и Естония, които бяха сред най-бързоразвиващите се икономики в посткомунистическия период. Латвия и Естония отчитат спад в продажбите на дребно, включително и в големи сегменти като автомобилния. През 2007 г. икономическият растеж на Естония се забави до 7% спрямо 11% през 2006 г.

В Унгария правителството допринесе за значително свиване на растежа с поредица от мерки, в това число повишаване на данъчната тежест и цените на енергията, насочени към подготвяне на страната за приемане на еврото.

Румъния и България, най-новите и най-бедни членки на Европейския съюз, може би се развиват по идентичен начин с риск от „прегряване” на икономиката. Ако чуждестранните инвеститори решат, че кредитирането в тази региони стане прекалено рисково, може да се очаква значително забавяне на икономическия растеж, се посочва в анализа.

Румъния, която е на предпоследно място по равнище на работната заплата в ЕС, обобщава икономическите тенденции в региона. Миналия месец работници от завода на Dacia, собственост на Renault, предприеха стачни действия с искания за повишение на заплатите с 30 на сто и споделяне на част от печалбата на фирмата.

Малко по-късно Румънската централна банка повиши основния лихвен процент в страната за трети път тази година до ниво от 9,5% с цел да се противопостави на инфлацията, която достигна 8% на годишна база, припомнят от The Earth Times.

Същевременно обаче Nokia съобщи през януари, че възнамерява да съкрати 2 300 служители от своя завод в Германия и да премести производството в Румъния. Този “смел” ход доведе до остри реакции в Германия, където заплатите са около 10 пъти по-високи от тези в Румъния.

Банките, строителните компании и производителите на инвестиционни стоки остават позитивно настроени към Източна Европа, туризмът също търпи бурно развитие, подкрепено от покупки на ваканционни имоти от чуждестранни инвеститори в атрактивни райони като Адриатическото крайбрежие на Хърватска.

„Все още смятаме Източна Европа за перспективен и интересен регион. Финансовата система на страните от региона в голяма степен избегна директния негативен ефект от ипотечната криза в САЩ”, казва Стефан Максиан, началник на отдел “Корпоративни анализи” в Raiffeisen Centrobank.

Най-добре представящата се икономика тази година се очаква да бъде тази на Словакия, която за момента успешно се справя с инфлационните процеси, като в същото време поддържа ниски данъци и привлича инвестиции от големи чуждестранни компании. Растежът на словашката икономика за 2008 г. се очаква да бъде около 7 на сто спрямо 10% за предходната година.

В резултат на това може да се очаква страната да бъде поканена за присъединяване към еврозоната през 2009 г. Така тя може да стане втората бивша комунистическа държава, която да приеме единната валута след Словения.

Някои експерти са на мнение, че евентуално забавяне на растежа в Източна Европа може да помогне за избягване на по-сериозни шокове в бъдеще, се посочва още в анализа на The Earth Times.

„Растежът в региона е изключително силен. Можем да станем свидетели и на по-рязко свиване на икономическата активност през следващите няколко тримесечия”, е мнението на Ларс Расмусен, анализатор в Danske Bank.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още