IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Lehman Bros. върви по пътя на Bear Stearns?

След сделката между JP Morgan и Bear Stearns при цена 2 долара за акция пазарите вече търсят следващата жертва на кредитната криза

16:28 | 17.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Lehman Bros. върви по пътя на Bear Stearns?

Днес окончателно стана ясно, че JP Morgan ще придобие инвестиционната банка Bear Stearns по цена 2 долара за акция, което е 15 пъти по-ниско от цената на затваряне от 30 долара в края на миналата седмица. Общата цена на сделката е 236,2 млн. долара, или едва 1 на сто от пазарната капитализация на банката отпреди 16 дни, показва справка с цените на акциите.

Новината за продажбата на Bear доведе до понижение в цената на акциите й с 89,5 на сто в началото на днешната сесия до 3,13 долара за ценна книга. А само преди година акциите на банката се търгуваха по 150 долара за брой. Причината са срива? Експозициите на Bear Stearns се оценяват като най-рисковите сред всички банки, пострадали от кризата в САЩ, която превърна институцията в първата банка, разорена от ипотечния бум отвъд Океана.

След краха на Bear пазарите са в търсене на следващата жертва. Ако за подобен показател могат да бъдат приети котировките на акциите от банковия сектор, то това би трябвало да е Lehman Brothers, се казва в анализ на Хенри Блоджет*, публикуван от Yahoo finance. През последния ден на миналата седмица пазарната капитализация на институцията се понижи с 15 на сто, а преди старта на официалната търговска сесия в САЩ книжата отстъпиха с още 38 на сто до 24,20 долара за акция.

Анализът, правещ аналог между Bear Stearns и Lehman Brothers, показва, че подобно на изпадналата в криза Bear, портфейлът на Lehman е слабо диверсифициран, което означава, че може да очакваме проблеми от ипотечните облигации. Освен това от Lehman Bros заявяват, че притежават достатъчно големи ликвидни експозиции, но едва ли може напълно да се вярва на това, след като едва преди седмица така заявиха и от Bear Stearns.

Причина за опасения дава и ливъриджът на инвестирания капитал, който и за двете банки се оценява на 30 към едно. Допълнителни проблеми създава и политиката на Lehman да не правят опит за увеличение на капитала с цел покриване на евентуалните загуби, което вече изигра лоша шега на Bear Stearns.

Фактът, че Lehman Brothers е дори по-голяма от Bear Stearns, едва ли ще позволи на Фед да "проспи" неин фалит и вероятно ще бъдат взети мерки за спасяването й. Именно това е и заглавието на анализа на Блоджет - "Твърде голяма, за да се провали", макар анализаторът да извежда на преден план твърдението, че банката е "относително малка".

Каквото и да се случи през следващите дни обаче, едно е ясно – доверието в кредитните пазари ще остане ниско още дълго време. А за да се завърне то, ще са необходими не само действия от страна на Фед, а и доказателства, че самите банки вярват една на друга, което може да се види от състоянието на междубанковия пазар. След поредния ръст на лихвите, по които търговските банки си разменят заеми в Европа от днес обаче, става все по-трудно да очакваме стабилизиране в кратки срокове.

*Хенри Блоджет (1966) е бивш анализатор на Merill Lynch, избран за анализатор номер едно в сектора на интернет компаниите и интернет търговията от Асоциацията на институционалните инвеститори в САЩ през 2001 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още