IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво доведе до лудостта с цената на петрола

След като страхът от рецесия накара мнозина да смятат, че търсенето ще намалее, цената на черното злато отскочи и трайно се задържа в трицифрено изражение

11:30 | 01.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Какво доведе до лудостта с цената на петрола
В четвъртък петролът достигна ново рекордно ниво от над 103 долара за барел, като впоследствие котировките отстъпиха леко, но останаха трицифрени. А само преди месец, в началото на февруари, черното злато понижи цената си до 88,96 долара за барел за американския лек суров петрол и 89,44 долара за търгувания в Лондон Брент. Това означава, че за месеца суровината е поскъпнала с около 12 на сто.

Достигането на трицифрени цени само преди година беше недопустимо според мнозина анализатори, но след разразяването на ипотечната криза в САЩ, която завладя финансовите пазари в глобален мащаб 100-доларовата граница беше само въпрос на време. Надали ралито на петрола може да бъде отдадено на конкретна причина – по-скоро трябва да се изведе комплекс от обстоятелства, които доведоха до тук.

Геополитическите проблеми

Като суровина, подвластна на парадокса, че най-големите производители не са и най-големите потребители, петролът нееднократно е бил повлияван от геополитически фактори, свързани с амбициите на диктатори, вътрешни конфликти и опити за поставяне на потребителите на суровината в безизходица. Основните фактори от такова естество, които повлияха на цената този месец, бяха свързани със събития, станали на 3 континента.

Проблемите започнаха в Южна Америка, след като президентът на Венецуела Уго Чавес заплаши САЩ с повишаване на цените на черното злато до 200 долара. Причината за този ход на Чавес беше присъдата, наложена на държавната компания на Венецуела Petroleus de Venezuela от американски съд по жалба на Exxon Mobile относно контрол и мажоритарен дял върху многомилионен проект за добив на петрол в латиноамериканската държава. В крайна сметка в момента съществува голяма вероятност Чавес да прекрати всякакви отношения със западните петролни компании.

Напрежението продължи с продължаващите вече дълго време размирици в Нигерия, които сериозно застрашават износа на петрол от страната. В страната положението е подобно на ситуация на гражданска война и опозицията използва терористичните атаки като основен лост в борбата със сегашните управници.

От Африка проблемите се пренесоха в Азия, след като иранските власти заплашиха всички държави, подкрепящи новите санкции заради предполагаемото разработване на ядрено оръжие в Иран. След това опасенията за количеството на доставките през следващите месеци стигнаха и до Ирак, тъй като турската армия нахлу в северната част на страната, където освен лагерите на кюрдските бунтовници се намират и основните петролни залежи на Ирак. В случай на изостряне на ситуацията може да се стигне до подпалване на петролните кладенци, което за дълго ще прекрати добива на петрол.

Слабият долар

За по-високите цени на петрола основна роля играе слабостта на американската валута. Обстоятелството, че това е паричната единица, в която се котират суровините, води до стремеж от продавачите на петрол да компенсират курсовата разлика от ниските нива на долара, което води до номинално поскъпване.
Друга причина за повишаването на цените, свързана със слабостта на долара, са опитите на инвеститорите да се предпазят от силния инфлационен натиск чрез бягство към спасителни острови, за които традиционно се приемат суровините. В тази насока влияние оказва и нестабилността на фондовите борси, която кара мнозина да пренасочат инвестициите си към алтернативни продукти.

Слабият долар се отразява и по още една линия – валутнокурсовата разлика прави поскъпването на петрола относително по-ниско за редица държави. Съчетано с високото търсене от развиващите се азиатски икономики, в някои от които все още има ценови таван за определени суровини, то може да се направи извод, че за момента не се вижда моментът, в който черното злато ще спре да поскъпва.

Потреблението в САЩ

До известна степен слабият долар и американската икономика се припокриват като фактори за поскъпване на суровината, но спецификата на потреблението в САЩ може да се посочи като отделна причина за ръста на котировките. Без петрол американската икономика би била парализирана и макар през последните седмици да се наблюдава значителен ръст на запасите от суровината, потреблението не се е понижило значително. Това се вижда от последните публикации за потребителските разходи и продажбите на дребно в страната, които показват, че основното увеличение на двата показателя се дължи основно на увеличените продажби на петрол. Изводът: американците могат да се откажат от много стоки, но петролът вероятно ще бъде една от последните, а това, от своя страна, означава, че цените ще продължат да се качват.

Това ли са обаче всички причини? Има и още една – опасенията, че Организацията на страните износителки на петрол няма да увеличи добива на петрол, въпреки че цените вече се увеличиха до стряскащи нива. От ОПЕК нееднократно заявиха, включително и на последните си срещи, че фундаментални причини добивът да се увеличи за момента няма, а котировките се движат главно от спекулативни настроения.

С оглед всичко, изброено дотук, може да се направи извод, че цената на петрола отново се движи от страх - страх за бъдещото количество на доставките, страх за геополитическата стабилност, страх от инфлация, страх за състоянието на американската икономика.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още