IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рецесия или не? Goldman Sachs срещу Хенри Поулсън

Единомислие по въпроса няма, анализаторите са раздвоени за бъдещето на американската икономика

08:13 | 14.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Рецесия или не? Goldman Sachs срещу Хенри Поулсън
Дали САЩ вече са изпаднали в рецесия, или още са на ръба? Сред икономистите, стратезите и управляващите на Уол Стрийт не се наблюдава единомислие по въпроса дали американската икономика вече се намира в рецесия, или икономиката расте, но твърде бавно и рецесията предстои. Немският вестник FAZ, в който са използвани мнения на водещи специалисти, прави опит да представи двете основни гледни точки към момента.

Рецесията вече е тук

Ян Хациус, главен икономист в Goldman Sachs: „По мои оценки няма съмнение, че американската икономика се намира в рецесия“

„Като първо доказателство може да се посочи намаляващата заетост. Тя се проявява не само в официално обявения спад на заетите през януари, а личи и от броя на безработните и подалите молби за помощи при безработица, чието повишаване през последните месеци е типичен пример за спад в заетостта. Второ, резултатите от различни проучвания през последния месец показват ясно влошаване на ситуацията, което се вижда особено отчетливо от ISM индекса за непроизводствения сектор и проучването на Фед за кредитните операции на търговските банки. Барометри за обществените нагласи като индексите, изработвани от клоновете на Фед във Филаделфия и Ричмънд, показват сходна картина. На трето място, вече се наблюдават характерните за рецесиите негативни взаимни връзки, особено тези между падащите цени на недвижимите имоти, нарастващия брой на проблемните ипотечни кредити, спадащото потребителско търсене и заетостта, както и продължаващото поевтиняване на жилищата“.

„Основният момент е каква ще е дълбочината и продължителността на рецесията. Аз изхождам от там, че тя ще бъде преодоляна сравнително лесно и че е по-сходна със спадовете от 1990-91 и 2001 година, отколкото с рецесията от 1973-75 и спадът между 1980 и 1982 година".

Рецесия? Каква рецесия?

Хенри Поулсън, министър на финансите в САЩ, има свое мнение по въпроса. На срещата на Г-7 в Токио, която се проведе през уикенда, Поулсън изрази своето убеждение, че американската икономика ще продължи своя ръст и „докато се регистрира ръст, значи не се намира в рецесия". Поулсън каза още, че корекцията на пазара на жилища, високите цени на енергийните ресурси и турбуленциите на капиталовите пазари влияят негативно на краткосрочния растеж и американското правителство вижда ясна необходимост от вземане на мерки. Те доведоха до приемана на план за фискални облекчения на стойност 150 млрд. долара, с които да се стимулира потребителското търсене.

Финансовите министри от Г-7 констатираха на своята среща, че растежът на американската икономика и на заетостта са се забавили значително и че има „ясни рискове за икономически спад“.

Как би изглеждала една рецесия?

Тобиас Левкович, водещ стратег на борсовите операции в Citigroup: „С оглед спада в цените на акциите, ограниченото предлагане на кредити, ниските обеми на търговията на дребно и изненадващо голямото понижение на ISM индекса за сектора на услугите, вероятността от рецесия изглежда доста голяма. Предвид срива на S&P 500 с 19 на сто между най-високата му стойност от октомври и най-ниското му ниво, което беше регистрирано на 22 януари, вече са регистрирани средните спадове на пазара, които се наблюдават в условията на рецесия.“

„Тъй като вероятността за възстановяване на пазара под формата на модела V е сравнително ниска, а същевременно заради фискалните и монетарни ходове на властите в САЩ възможностите за рецесия от типа L, каквато сме виждали в Япония, са силно ограничени, много инвеститори смятат, че ситуацията ще продължи сравнително дълго и възстановяването ще има U-образна форма“.

Един неприятен ден на Свети Валентин?

Ким Рупърт, управляващ директор на дирекцията за анализи Global Fixed Income Analysis в Action Economics: "Американските пазари чакат днешния 14 февруари, когато президентът на Фед Бернанке, министърът на финансите Поулсън и председателят на комисията по ценни книжа и борси Кокс ще говорят пред Комисията по банките в Конгреса на САЩ и ще отговарят на въпроси. В момента витае мнението, че Бернанке ще даде да се разбере, че предстои ново понижение на лихвите в САЩ при следващата среща на Фед. При това съществува риск банкерът да изложи така нещата, че комисията да остане с убеждение, че рецесията вече е настъпила, докато според нас най-важните икономически данни от настоящата седмица говорят срещу подобни заключения“.

„Продажбите на дребно, търговският баланс, индустриалното производство, вносните и износни цени, както и индексът Empire State трябва да отбележат силен спад, за да може президентът на Фед да си позволи да използва думата, започваща с Р." Спред Рупърт обаче, неочакван ръст на данните и оптимистични прогнози от Бернанке могат да доведат до силен оптимизъм и ръст на фондовите пазари.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още