fallback

Дойде ли дъното на американския борсов пазар?

Покупките от инсайдери в САЩ превишават продажбите за пръв път от 1995 г., което е сигнал за оптимистични нагласи

12:27 | 06.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Изпълнителни директори, ръководители и съдружници в голям брой американски корпорации придобиват книжа от компаниите си. В САЩ членовете на висшето ръководство на дружествата са длъжни да публикуват информация относно сключени сделки с акции от собствените си компании, което ни позволява да надникнем в очакванията им за бъдещото развитие. За първи път от 1995 година насам се наблюдава превишение на инсайдерските покупки над продажбите, което дава положителен сигнал за бъдещето на пазара.

Последните седем пъти, когато е била налице подобна ситуация през периода 1988 – 1995 година, широкият американски индекс S&P 500 се е повишавал със средно 21 на сто през следващите 12 месеца, показват данни на Washington Service, цитирани от Bloomberg. Историческите данни показват, че през последните 20 години индексът не е отбелязвал понижение в 12-те месеца след като инсайдерските покупки са надвишавали продажбите.

През януари сделките на ръководителите на компании възлизат на 683 млн. долара, показва статистиката на Комисията по ценни книжа и борсови операции в САЩ. Общият брой на покупките е бил с 1,44 пъти по-голям от този на продажбите, което превръща инсайдерите в нетни купувачи за пръв път през последните 13 години.

Покупките в настоящия момент показват, че ръководителите на компаниите смятат, че най-лошото вече е отминало след срива на индексите през януари. Според някои анализатори обаче сделките може да са резултат от подценяването на икономическата ситуация в САЩ и нейното отражение върху печалбите на компаниите, което може да изиграе лоша шега на инсайдерите.

Отчетите за последното тримесечие показват, че печалбата на 289-те компании, които до този момент за предали данни за дейността си (от общо 500, които влизат в S&P 500), се е понижила средно с 25 на сто, сочат данни на Bloomberg. Същевременно брутният вътрешен продукт на САЩ забавя ръста си до едва 0,6 на сто на годишна база за същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:03 | 29.08.22 г.
fallback