IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ: Бизнесът в еврозоната нехае за кредитната криза

Единственото проявление на кризата през декември е било в областта на жилищното кредитиране

18:04 | 29.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ: Бизнесът в еврозоната нехае за кредитната криза

Компаниите в еврозоната са пренебрегнали ефекта на кредитната криза и са се впуснали да ползват нови кредити с най-бързи темпове през последните осем години, сочат данни на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Според тях кредитирането на бизнеса през декември е достигнало рекордни нива въпреки сътресенията на финансовите пазари през предишните пет месеца, които са накарали банките да затегнат условията за отпускане на кредити, а лихвените нива са се повишили.

Ръстът на кредитирането за частния сектор е бил стабилен през цялата втора половина на годината със средно 11,1% въпреки очакванията на икономистите за забавяне.

Единственото проявление на кризата е било в областта на жилищното кредитиране. Ръстът на ипотечните заеми е спаднал до най-ниското си ниво от началото на рекордния период в еврозоната през 2000 г. Въпреки това други видове кредити като потребителските са се покачили.

По думите на икономиста от UniCredit Марко Крамър ръстът в кредитирането остава изключително динамичен въпреки финансовите сътресения.

Несъмнено по-строгите кредитни изисквания ще оказват все по-голямо влияние върху наличната ликвидност през следващите месеци, но досега не може да се говори за кредитна криза“.

Според икономистите силният ръст на кредитирането ще помогне на ЕЦБ да запази сегашните нива на лихвите, които са около 4%, въпреки че много анализатори и институции я призовават да ги намали и да облекчи режима подобно много големи централни банки.

В добавка на това е продължаващият ръст на показателя М3 парична маса, въпреки че той се е забавил доста по-рязко отколкото икономистите са очаквали до 11,5% през декември в сравнение с рекордните 12,3% през октомври и ноември.

Според анкета на Ройтерс сред 40 икономисти никой от тях не е очаквал такова забавяне на показателя, като медианата на техните прогнози е била 12,2%.

Въпреки това повечето от тях са очаквали забавянето, главно поради спада на паричната маса в обращение и на овърнайт депозитите.

По мнението на Клаудия Бройер, икономист от Dresdner Bank, паричната маса в момента играе второстепенна роля в политиката за лихвените нива на ЕЦБ.

При все това някои твърдят, че данните за кредитирането са индикатор на задаващото се забавяне на икономиката, особено в страни като Ирландия, Испания и Франция, където ръстът на потреблението до голяма степен се е дължал на бума на жилищните пазари.

Ипотечното кредитиране е нараснало едва със 7,1% през декември в сравнение със 7,6% през ноември. Нивата от декември представляват най-малкият ръст от 2000 г. насам.

Това е довело до спад на цялостното кредитиране на физически лица до 6,2% от 6,5%, което е най-слабият ръст от ноември 2003 г. насам, въпреки че потребителските кредити са се увеличили с 5,3% в сравнение с 5,1%.

Кредитирането все още е много динамично, но съществува ясно изразено разграничение между бизнес кредитирането и частното“, коментира Кен Ватрет, главен икономист по въпросите на еврозоната в BNP Paribas. „Мисля, че трябва да се съсредоточим по-скоро върху частното, защото забавянето там набира скорост успоредно с проблемите на пазара на имоти в някои части от еврозоната“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още