IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Естония заплашена от загуба на работни места заради ниска производителност

Бързият ръст на заплатите в страната подкопава конкурентоспособността й, нацията трябва да инвестира повече в образование и технологии

15:00 | 17.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Естония заплашена от загуба на работни места заради ниска производителност
Близо една трета от работните места в производствения сектор в Естония може да изчезнат вследствие на растящите разходи и слабия ръст на производителността, съобщи Bloomberg, позовавайки се на изследване на Estonian Development Fund.

Около 30 на сто, или 35 хил., от работните места в сектора в Естония са заети в производството на дрехи, текстил, кожени изделия и обувки, като производителността на служител не е отбелязала забележим ръст през последните години, показва проучването. В същото време разходите за труд в тези индустрии се увеличават бързо.

„Трябва да има готовност за значителен спад в производството в тези сектори и за преквалификация на работниците и назначаването им в други индустрии“, се казва в доклада.

Както естонски политици, включително министърът на икономиката Юхан Партс, така и предприемачи са заявявали, че бързият ръст на заплатите в страната подкопава конкурентоспособността й и че нацията трябва да инвестира повече в образование и технологии. В производството е заета една пета от общата работна сила на Естония, която наброява 691 хил. души към третото тримесечие.

Производителността на работник в производството на дрехи е била едва 13 на сто от нивото във Великобритания и Германия през 2004 г. и 51 на сто от това в Португалия, показва проучването. Общото ниво на производителността в производствения сектор е било средно 17 на сто от това във Великобритания, 18 на сто от това в Германия и 47 на сто – от Португалия.

В доклада се прави заключение, че Естония няма да достигне нивото на благосъстояние на Западна Европа, ако не насочи производството си към по-технологични и експортноориентирани индустрии като създаването на софтуер и медицинските и бизнес услуги.

Евентуално „твърдо кацане“ на икономиката може да накара обществеността и частния сектор да осъзнаят необходимостта от промяна, се коментира в проучването.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още