IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото счупи пореден рекорд, не се вижда точка на пречупване

От началото на годината златото, а и останалите благородни метали бележат рекорд след рекорд, основно заради ситуацията в САЩ

15:57 | 11.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Златото счупи пореден рекорд, не се вижда точка на пречупване
Златото продължава да поскъпва, пробивайки рекорд сред рекорд от началото на годината. По време на електронната търговия на подразделението Comex на нюйоркската борса се стигна до сделки при цена 899,90 долара за тройунция, което е поредният абсолютен рекорд в котировките. Впоследствие цената успокои своя ход и отстъпи леко до 890,60 долара за тройунция в европейската търговия.

Поредното поскъпване на благородния метал се дължи на понижението в курса на американската валута след изявленията от четвъртък на президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише и ръководителя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке. От тях стана ясно, че в еврозоната скоро можем да станем свидетели на увеличение на лихвения процент, докато в САЩ почти сигурно ще бъде предприета редукция на основната лихва до 3,75 на сто. Това ще измести лихвения диференциал изцяло на страната на еврото, което вещае нов спад в нивата на американската валута.

Тази седмица вероятно ще станем свидетели на трети пореден седмичен спад в курса на американската валута спрямо еврото, тъй като вероятността за агресивна редукция на лихвата в САЩ се увеличава. Това води след себе си заплаха от силен инфлационен натиск върху икономиката на страната, тъй като основните суровини се котират в долари и продавачите изискват компенсиране на загубите при понижаване на валутния курс на зелените пари.

В такива ситуации голяма част от инвеститорите закриват доларовите си позиции, преминавайки към алтернативни инвестиции. Такива най-често са покупките на ценни метали и други суровини, тъй като се смята, че това е един от най-удачните методи за предпазване от инфлация и загуба на стойност на парите.

От началото на годината златото е поскъпнало с общо 7 на сто, като по този начин започна осма поредна година на повишаване на цената му. За по-високите котировки обаче не влияе само курсът долар-евро, който се е понижил с едва 1,4 на сто от първи януари насам. За ръста допринася и фактът, че добивът в най-големият производител на злато - Южна Африка, се е свил до най-ниската стойност за последните 84 години, предава Bloomberg.

За високите цени на суровината допринасят и новите инвестиционни схеми, които се разработват на азиатските пазари. Те са резултат на търсенето на алтернативни методи за инвестиране след колапса на американския ипотечен пазар. Тези нови схеми включват инвестиции в злато и се търгуват на фючърсните борси, показва анализ на Standard Chartered Plc. Според някои анализатори това може да доведе до цени от 1 000 долара за тройунция до края на 2008 година.

В исторически план през 2007 година беше отбелязан най-големият ръст от 1979 година насам, когато инфлацията в САЩ достигна 13 на сто. Основна роля за поскъпването тогава изигра и конфликтът между САЩ и Иран, както и съветската интервенция в Афганистан. Така през януари 1980 беше поставен рекорд в цената на златото, като този месец остава в историята като „един от най-лудите месеци в историята на пазарите за всички времена“, както пише Питър Бернщайн в своята книга „Силата на златото“.

Останалите благородни метали също повишават цените си през последните дни. Така например среброто вече достигна най-високите си цени от 1980 година насам при 16,30 долара за унция с незабавна доставка, а платината постави абсолютен рекорд при 1 567,75 долара за тройунция.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още