IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

UniCredit: Кредитната криза ще продължи да оказва ефект в началото на 2008

Опасения от стагфлация и рецесия вероятно ще помрачат първите седмици на годината и ще имат негативен ефект върху фондовите пазари

11:46 | 03.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
UniCredit: Кредитната криза ще продължи да оказва ефект в началото на 2008
Влиянието на кредитната криза върху световната икономика все още ще бъде значително през първото тримесечие на 2008 г., се казва в доклад на UniCredit Markets & Investment Banking (направлението на УниКредит Груп „Пазари и ивестиционно банкиране”).

Опасения от стагфлация (период на инфлация по време на застой в производството) и рецесия вероятно ще помрачат първите седмици на годината и ще имат негативен ефект върху фондовите пазари. “Федералният резерв на САЩ ще отговори на този сценарий с допълнително намаляване на основния си курс”, смята Михаел Ротман, директор на Interest and Currency Strategy в UniCredit Markets & Investment Banking, който очаква основен лихвен процент от 4% в края на първото тримесечие на 2008 г. спрямо сегашните 4,25%). В този период обаче може да се очаква икономиката на САЩ да избегне рецесията, което ще направи ненужни допълнителни намалявания на лихвата.

ЕЦБ ще остави основните лихви непроменени, въпреки че ще има поводи за намеса на монетарната политика през първото тримесечие на 2008 г. UniCredit Markets & Investment Banking очаква основната лихва да се запази на ниво 4% до края на 2008 г. Доходността на 10-годишните облигации в еврозоната леко ще се увеличи, за да се върне на нивата около 4,5%.

Анализаторите от UniCredit Markets & Investment Banking очакват до средата на 2008 г. цените на акциите да се върнат до нивата от последните седмици на 2007 г., като допълнително покачване може да се очаква през втората половина на годината. "През 2008 г. очакваме умерено увеличаване на цените от 3% до 5% на пазарите на ценни книжа”, смята Герхард Шварц, директор на Global Equity Strategy на UniCredit Markets & Investment Banking. През последните месеци на 2007 година цените на фондовите пазари в Европа и САЩ бяха много непостоянни и засега тази тенденция ще продължи. Кредитната криза и свързаните с нея по-слаби икономически перспективи ще продължат да налагат на пазарите цялостно усещане за несигурност.

По-значително възстановяване се очаква чак през втората половина на 2008 г. Освен това по-ниските настоящи цени, допълнителното намаляване на лихвите в САЩ, рекордните дивиденти и положителният ръст на корпоративните печалби ще балансират бремето на високите цени на валутата и на стоковите пазари. Въпреки това потенциалът за допълнителни печалби постепенно ще намалява. В средата на 2008 г. индексите на фондовите пазари вероятно ще останат на нивата от началото на декември, запазвайки се като цяло и през втората половина на годината.

Обменният курс евро/американски долар ще остане на високи нива и силното евро ще се запази. През първото тримесечие на 2008 г. валутният курс на еврото към долара ще надвиши нивото от 1,50, а към края на годината леко засилване на долара ще доведе до курс евро/долар от 1,45. За валутната двойка евро/йена очакванията са за ниво от 160 йени за евро в средата на годината и понижение до 155 йени за евро в края й. Докладът прогнозира още в средата на 2008 един долар да струва 105 йени, а в края на годината да поскъпне до 107 йени.

UniCredit Markets & Investment Banking очакват за еврозоната малко по-нисък икономически ръст от 1,9% за 2008 г. Европейската икономика все по-успешно ще избягва влиянието на САЩ, но тенденциите в икономиката зад океана ще продължат да играят важна роля в Европа.

Дали ще има или не рецесия в САЩ ще зависи основно от пазара на труда. Въпреки че данните за новооткритите работни места напоследък показват намаление, благодарение на многото нови работни места в публичния сектор (образование и здравеопазване), които са по-малко чувствителни към циклични фактори, както и в сферата на туризма няма силно намаляване на заетостта. Очаква се тази тенденция да продължи и през следващата година.

По отношение на износа ролята на САЩ за Европа и особено за Германия продължава да намалява. Точно обратното - износът към страни от Централна и Източна Европа, Русия, страните от ОПЕК, Китай и Индия се увеличава. Например износът на Германия към Русия се увеличи почти три пъти от началото на 2002 г., а обемът на износа към Китай се удвои. В допълнение, Русия обяви инвестиционна програма през септември 2007 г. за разширяване на инфраструктурата в размер на 1000 млрд. долара през следващите десет години.

Очакваната средногодишна цена на барел петрол от сорта Брент е 95 долара.

Най-обещаващият регион през тази година според доклада ще е Източна Европа и особено Русия. Като най-обещаващи индустрии се очертават строителството и производствените материали, храните и напитките, индустриалните стоки и услуги, застраховането и химическата индустрия.

Направлението UniCredit Markets & Investment Banking Division е създадено през юли 2006 г. и обединява в един бранд инвестиционните банкови услуги на Bank Austria Creditanstalt AG, Bayerische Hypo- und Vereinsbank AG и UniCredit Banca Mobiliare SpA.




Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още