IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Алън Грийнспан: доброжелател или спекулант

Бившият председател на Фед доказа, че е сред най-влиятелните личности във финансовия свят, но дали изказванията му са плод на загриженост за икономиката, или са продиктувани от други цели?

16:16 | 23.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Алън Грийнспан: доброжелател или спекулант
Отминаващата година ще се запомни с периодичните публични прояви на една изключително влиятелна в света на финансите личност – бившият председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан. На няколко пъти през годината видният специалист се изказа по актуални въпроси, включващи всички основни проблеми на световната икономика през 2007 година.

Въпреки оттеглянето си от публичния живот Грийнспан, който безспорно е един от най-известните икономисти от втората половина на 20-ти век, все още има значително влияние върху американските и световни пазари. Със своите изявления през годината 81-годишният бивш банкер доказа, че финансовите пазари могат да бъдат повлияни дори от една дума, изречена от приемана за светило в областта на икономиката личност. Изминаващата 2007 година ще бъде запомнена и с издаването на дългоочакваните мемоари на Грийнспан, в които се съдържат интересни факти около управлението на Фед.

Ако бъде направен анализ на изказванията на Грийнспан през годината, може да се види, че в голяма степен той напипва хода на събитията, изразявайки очаквания, които впоследствие се сбъдват или е силно вероятно да се сбъднат. Едно обаче е сигурно – твърденията на Грийнспан често се приемат за чиста монета, което моментално се отразява на пазарите, макар да не е напълно сигурно кога и дали ще се случат.

Първото свидетелство за това са публичните изяви на Грийнспан през първото тримесечие на годината. Основно място в изказванията му тогава зае американската икономика и очакванията за рецесия до края на 2007 година, които мигновенно доведоха до силна корекция на водещите индекси в глобален мащаб. Така, макар и да не позна категорично хода на развитието на американската икономика заради кризата в ипотечния сектор, Грийнспан нанесе силен удар на индексите и беше необходимо доста време за възстановяването на техните стойности.

Водеща тема в изказванията на бившия ръководител на Фед зае азиатският фондов пазар и по-конкретно китайската борса. В края на март Алън Грийнспан направи изявление, от което става ясно, че той се страхува от “драматичен спад” на китайските акции. Според него бумът на акциите на китайските публични компании от първите месеци не би могъл да продължи, тъй като не бил устойчив, а една корекция на пазара щяла да породи проблеми за доходите на голяма част от домакинствата в страната.

Спадът, който специалистът прогнозира, се случи, но далеч не в предвидените от него черни краски. Това се вижда от факта, че към момента на изказването на Грийнспан водещият индекс CSI 300 имаше ръст от 56 на сто спрямо първи януари, а към края на годината показателят е нараснал с близо 150 на сто. Корекция все пак имаше, като тя дойде след средата на октомври, като CSI 300 падна с около 20 на сто от рекордните си стойности, отбелязани по-рано.

По-значителните изяви на Грийнспан продължиха в средата на лятото, когато по време на световната обиколка за представянето на книгата си „Бурни години: Приключения в един нов свят“ („The Age of Turbulence: Adventures in a New World“) специалистът взе отношение по разгорялата се в САЩ ипотечна криза, която прерасна в световна финансова криза. При многобройните си визити в различни държави Грийнспан предупреждаваше за предстоящи тежки времена за световната икономика, които доведоха до нов спад на водещите индекси и отстъпление на американската валута. Оценките на Грийнспан за вероятността да възникне рецесия в САЩ варираха в границите от 30 до 50 на сто.

Неочаквано, в края на пътуванията си, при представянето на книгата в Лондон, Грийнспан направи изявление, че е възможно най-тежкият момент от кредитната криза да върви към края си, защото вече се били появили сигнали, че трейдърите се насочват към търсене на дългосрочни инвестиции. Две изречения от изказването на специалиста - „Заемодателите в последните дни се насочват към дългосрочни активи от по-ниско качество и това е добър знак. Дали кредитната криза от август-септември е към края си? Възможно е” доведоха до рязък скок на световните борси в началото на октомври.

След изказването, направено в Англия, почти всички азиатски индекси реагираха положително и в рамките на седмица бяха достигнати редица рекорди – в Китай, Хонконг, Южна Корея, Тайван и т.н.

Бурното развитие на ипотечната криза в САЩ доведе до намесване на Грийнспан и в този проблем. Като цяло жилищният сектор на страната беше в основата на повечето изказвания на специалиста през годината, тъй като според Грийнспан именно от него щяла да започне рецесията в най-голямата икономика. В средата на декември той отправи критики към плановете за излизане от тежката ситуация на президента Буш и заяви, че най-правилният начин за подпомагане на затруднените американци е предоставянето на финансова помощ и данъчни облекчения. Дали такава обаче ще е адекватна на ситуацията и дали няма да доведе до злоупотреби, е спорен въпрос.

Всички тези изказвания на Грийнспан могат да бъдат обединени от един признак – според бившия председател на Централната банка на САЩ световната икономика е изправена пред сериозни проблеми, дължащи се основно на ипотечната криза в САЩ, която ще доведе до рецесия, както и на силно надценените азиатски фондови пазари.

Дали мрачните прогнози ще се сбъднат предстои да видим, но противоречивостта в изказванията на Грийнспан могат да доведат до извода, че той се отнася към икономиката като спекулант и най-вероятно оценява много точно въздействието на всяка своя дума. Самият факт, че САЩ все още не са попаднали в рецесия, че потребителските разходи се увеличават, макар това в голяма степен да се дължи на рекордните цени на горивата, както и ръстът на китайската борса с близо 100 процента след обявяването й за балон ни показват, че думите на нито една личност не бива да се приемат за чиста монета, пък дори и тя да се казва Алън Грийнспан.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още