IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нужни ли са богатите?

Американски инвестиционен консултант задава въпроса дали заможните хора са необходими и предлага тези и решения на противоречиви проблеми в обществото и икономиката

08:55 | 16.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Нужни ли са богатите?
В днешно време, когато изпълнителен директор на голяма американска компания за един ден печели толкова колкото обикновеният работник за цяла година, един инвестиционен консултант допълнително развива тезата за несъответствието в приходите.

Този въпрос, който е почти немислим в капиталистическото общество, е един от многото в “Нужни ли са богатите?”, най-новата книга на Хънтър Луис – един от основателите на американската консултантска компания Cambridge Associates LLC, пише Ройтерс.

Той разглежда също и въпроса за нуждата от постигането на все по-голяма печалба, нейното влияние върху развитието на демократичното общество и ролята, която властите и централните банки трябва да играят върху разпределението на благата.

Той не предлага еднозначни отговори на тези сложни въпроси, а вместо това излага няколко различни тези на противоречиви въпроси, в съответствие с подзаглавието: “Великите икономически аргументи и как те влияят върху личностните ценности.”

Във връзка с въпроса дали богатите са нужни например, е изложена теория, според която те са упадъчни паразити, които прибират благата от труда на по-малко заможните от тях.

Друга теза обаче твърди, че всяка намеса на властта в преразпределение на тези блага би довела до изчезване на купувачите, в резултат на което цените ще се сринат.

Поставена е също тезата, че останалата част от обществото превъзхожда числено и финансово богатите. В резултат на това властта е у средностатистическия потребител, а милионерите и милиардерите са просто обществени слуги, довереници или социални агенти, въпреки че авторът признава, че такава гледна точка може би звучи изненадващо дори и на самите заможни.

По отношение на системата за разпределение на печалбата някои смятат, че правилата, установени понастоящем, са некоректни и неефективни и са предпоставка за конфронтация между служители и работодатели. Други са на мнение, че нуждата от по-високи доходи и печалба води до повишение на предлагането и по-ниски цени, което е от полза на хората, разполагащи с по-малко средства.

Филантропията

Много експерти толерират прогресивното данъчно облагане, при което по-богатите плащат повече, като начин за балансиране на несъответствието в доходите. Хънтър Луис обаче вижда голям потенциал в развитието на сектора на организациите с идеална цел, където той има богат опит.

Той е участвал в основаването на Cambridge Associates още през 1973 г., когато е работел по програма за преразглеждане на инвестиционния подход на университета Харвард. Днес все още организациите с идеална цел са основните клиенти на компанията. Луис е бил част от борда на 15 такива организации.

Асоциации, основани на идеята за филантропия, може да поемат много от правителствените функции като социални услуги, здравеопазване, жилищна политика и образование, смята той. Правителството може или да субсидира директно тези групи, или да стимулира богатите да ги финансират чрез данъчни облекчения.

Луис предлага нова данъчна система с няколко прага, в която бедните са напълно освободени от данъци, а по-богатите могат или директно да заплащат под формата на данъци разликата с по-долното ниво, или да бъдат освобождавани от по-високия размер, като даряват тази разлика на различни организации.

Чрез разширяването на този сектор, който в момента представлява едва около 8% от икономиката на САЩ, може да се осигурят повече средства за бедните, смята Луис. Според него тези организации са по-креативни и отговорни за хората, на които се опитват да помагат.

Той отчита обаче, че такава система може да доведе до отрицателно отношение към даренията, ако те се превърнат в правителствена политика, като поставя и опасенията, че в благотворителната система може да попаднат ненужно много средства, което да я направи неефективна.

Въпреки това Луис е на мнение, че организациите с идеална цел могат да предложат решение на въпроса за изравняване на дисбаланса между различните икономически прослойки. „Развитието на ценностите на филантропията може да даде възможност за решаване на старите, горчиви и често пъти стерилни икономически спорове от миналото”, смята той.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още