IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата в САЩ прилича на японската, донесла 50% срив при акциите и имотите

Настоящата криза едва ли е само ипотечна, може би е време да се казва Кризата в САЩ

08:27 | 20.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата в САЩ прилича на японската, донесла 50% срив при акциите и имотите

Материалът е предложен от Румен Янкулов (biznesat), автор в категория "Бизнес" на Blog.bg

Започналата криза на ипотечния пазар в САЩ прилича много на една от големите кризи досега - японската след 1990 г., като Япония отчете 54% спад в цените на индексите на фондовата борса и същия спад в цените на недвижимите имоти. Поевтиняването на активите в Япония обезсърчи японците и те започнаха да спестяват, като страната се превърна в огромен износител. Дали така ще стане и с американците? Агенциите вече прогнозират 2% спад на цените на имотите за тази година и 4% за догодина. Дали ще са само 2 и 4%. Едва ли.


Цяло поколение японци е купувало жилища в Япония за например 100 000 евро, след това години наред е плащало лихви по 5-6% на година, за да струва жилището му днес, 17 г. по-късно, едва 50 000 евро. Е това ако не е пропилян живот, не знам какво е.

Кризата в САЩ има и прилика с кризата в Тайланд, започнала през юли 1997 г. Тогава имотите в Тайланд бяха достигнали много високи цени, както и акциите, на база на кредитен и/или горещ (спекулативен) чуждестранен капитал. Ясно е, че в момента САЩ са най-големият длъжник в света. Невероятно е да се твърди, че само лошите длъжници са с проблеми. Мои познати твърдят, че положението там е ужасно, цените на имотите падат, хората не си купуват коли, а както показват последните данни, безработицата в САЩ се увеличава. Тоест кризата едва ли е само ипотечна, може би е време да се казва Кризата в САЩ.

Друга прилика между САЩ и Япония е износът на производства заради скъпата работна ръка в Япония през 1990 г. и в САЩ сега. Това никой не може да отрече.

Наистина американският капитализъм няма да пострада, както не пострада японският, който изкупи небостъргачи в Ню Йорк и кредитира цял свят в момента, но самата икономика на САЩ ще стане непотребителски ориентирана.

Ако САЩ се превърнат от огромен вносител в огромен износител, ще пострадат всички производители в света, защото вече няма да има на кого да продават и производителите ще се избият помежду си. Просто няма да има луди хора като американците, които да потребяват на кредит като за световно, а и няма да има луди банки, които да кредитират такъв тип потребители.

В България освен Шевролет не се продават други американски коли. Но като няма пазар в САЩ, всички други марки ще се появят и тук.

Дюпонт продават бои и отчетоха голям спад в печалбата заради кризата. Може да започнат да продават бои в България.

Китайците могат да започнат да продават дървени плоскости в България, вместо в САЩ и т.н. Просто това, което сега сме виждали като внос от Китай и Азия, е нищо. Като им отеснее пазарът в САЩ и Европа, ще видим и от пиле мляко.

Разбира се, лихвите по кредитите в България ще са по-високи, рисковите премии ще са по-високи и ще се търсят по-ниски коефициенти цена/печалба (P/E) на компаниите, вместо нормалното 40, инвеститорите ще са склонни на 20-25. Като до тези P/E-та може да се стигне или чрез продажби от чужденци, които държат може би поне 50% от свободните акции у нас, или чрез липса на купувачи.

България може да бъде засегната и то много. Не случайно БАИФ нае консултант за оценка на алтернативите за мажоритарния й дял в БАКБ именно сега. Мисля, че причина за активността е кризата в САЩ.

Просто има много начини тази криза да окаже влияние и при нас.

Посоченият песимистичен сценарий не е препоръка за покупка или продажба на акции или облигации, или имоти, или коли, или яхти.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още