IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ: Китай е основен двигател на световната икономика през 2007 г.

Четвъртата по големина икономическа сила в света се очаква да регистрира ръст на националната си икономика от 11,2% тази година

17:36 | 26.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Китай е основен двигател на световната икономика през 2007 г.

Китай ще се превърне в главната движеща сила на световната икономика за първи път тази година, сочи оценка на Международния валутен фонд (МВФ), който вчера повиши прогнозите си за ръста на страната, пише в. Таймс.

Китай, която е четвъртата по големина икономическа сила в света, се очаква да регистрира ръст на националната си икономика от 11,2% тази година, в сравнение с прогнозираните 2% за САЩ. Китай ще бъде с по-голям принос за ръста на световната икономика от всяка друга страна.

Според очакванията на МВФ световната икономика ще отбележи растеж от 5,25% през 2007 г. и също толкова през 2008 г., което беше коригирано в сравнение с предишните очаквания за ръст от 4,9%, като в доклада се отбелязва, че повече от половината от ръста се дължи на нововъзникващите пазари.

Приносът на Китай се равнява на повече от една четвърт от годишния ръст на световната икономика, а Китай, Русия и Индия заедно представляват повече от половината от ръста, очакван през 2007 г.

Ръстът на Китай се очаква да се забави през следващата година, но пак ще остане на сравнително високи нива – 10,5%.

За сравнение, за очакванията за ръста на икономиката на САЩ бе направена незначителна корекция надолу от първоначално прогнозираните 2,2%. Въпреки това МВФ смята, че другата година ръстът на най-голямата икономика в света ще се засили и ще достигне 2,8%.

Според доклада БВП на Великобритания ще регистрира увеличение от 2,9%, преди да се понижи до 2,75% през 2008 г. Очакванията за еврозоната са за ръст от 2,6% тази година и 2,5% догодина.

МВФ предупреждава, че още по-силен ръст на икономиката на Китай би означавало затруднения в доставките на суровини и повишен риск от инфлация, въпреки че засега увеличението в цените е под контрол.

МВФ очертава доста благоприятен сценарий за развитието на пазара на ипотеки в САЩ, отбелязвайки, че докато просрочените плащания са довели до несигурност, рискът е под контрол и не се предвижда да се превърне в по-голям риск за световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още