IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Къде отиват „петродоларите“?

Около 300 млрд. долара от общо 542 млрд. петродолара са инвестирани обратно в САЩ под формата на американски акции и облигации

08:58 | 14.06.07 г.
Къде отиват „петродоларите“?

T. нар. "петродолари" представляват капиталите, спечелени от търговия с петрол и инвестирани в депозити в западни банки, акции и държавни ценни книжа. Допреди няколко години голяма част от тези средства, най-често щатски долари, се връщаха обратно в САЩ под формата на облигации. Така САЩ купуваха нефта на страните от Близкия Изток, а те, от своя страна, финансираха растящия дефицит на американската икономика, като купуваха американски държавни ценни книжа.

В своята книга „Признанията на един икономически наемник“ (The confessions of an economic hitman) Джон Пъркинс недвусмислено намеква за натиска от страна на правителството на САЩ върху държавите в Близкия Изток да връщат доларите от продажбата на петрол в американската икономика или чрез купуване на дълга на САЩ, или под формата на големи договори с американски фирми за изграждане на инфраструктура.

Благодарение на високите цени на петрола за периода между 2002 – 2006 г. в хазните на Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ са влезли 1,5 трлн. долара от износ на петрол. Около 1 трлн. от тези пари са похарчени за внос. Така излишъкът по търговската сметка на тези страни е общо 542 млрд. долара. Къде отиват тези капитали?

Отговорът на въпроса е от изключително значение. Ако тези страни престанат да „рециклират“ петродоларите обратно в американската икономика, това може да има сериозни последствия за нея. Ако „петродоларите“ се пренасочат към активи в Европа или Азия, това може да причини значително понижение на долара. Освен това растящият дефицит по текущата сметка на САЩ може да стане причина за повишението на лихвените проценти в страната, тъй като ще стане все по-трудно да се финансира този дефицит.

На последната си среща Институтът за международни финанси (ИМФ) се опита да даде отговор на този толкова интересен въпрос. Използвайки статистики и данни на American Treasury's International Capital System, Bank for International Settlements и базата данни на Bloomberg за сделките за сливания и придобивания, икономистите от ИМФ се опитаха да проследят потока на петродоларите.

Данните обаче помогнаха да се проследи пътят само на 260 млрд., или 48 на сто от всички 542 млрд. долара. За останалата част се правят  предположения. 

Така разпределението на тази сума е следното: около 300 млрд. долара, или 55,3 на сто, са инвестирани обратно в САЩ под формата на американски акции и облигации. Около 100 млрд. долара, или около 18 на сто, от петродоларите се инвестират в Европа. По 60 млрд. долара отиват съответно в инвестиции в Азия и Близкия Изток и 22 млрд. долара - на други места.

Изследването показва, че все още основната част от тези капитали се връщат в американската икономика. Това едва ли ще се промени, ако няма някаква кардинална геополитическа промяна, която да измести САЩ от позицията на военна, политическа и икономическа суперсила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още