IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Седем причини за повишение на златото до 800 долара за тройунция

През следващите няколко месеца може да се очаква значително поскъпване на ценния метал

12:59 | 04.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Седем причини за повишение на златото до 800 долара за тройунция

Налице са поне седем причини, които дават основание да се очаква значително поскъпване на златото, смята Шон Бродрик от онлайн изданието moneyandmarkets.com. По думите му през следващите няколко месеца стойността на ценния метал може да достигне 800 долара за тройунция.

Първият фактор, посочен от Бродрик, е недостигът на ценния метал в Китай. През януари добивът на злато в страната достигна 19,9 тона, което представлява повишение от 25,7% на годишна база. Дори при такава производителност Китай ще може да добие около 260 тона тази година, което е със 100 тона под прогнозираните нива на търсене.

2007 е годината на Златната свиня по азиатския календар и китайците вероятно ще увеличат покупките на златни изделия за празненствата, смята Бродрик. През 2006 година покупките на злато в Китай нараснаха със 17%, а изтъргуваните обороти със злато на борсата в Шанхай само през януари тази година са се повишили със 72,83%.

Втората причина за повишението на ценния метал е стартът на два големи индийски публични инвестиционни фонда за инвестиции в злато. Benchmark Mutual Fund's Gold BeES стартира през февруари тази година, а вторият UTI Gold Exchange Traded Fund ще започне да предлага дялове от този месец. По данни на UTI 30% от пазара на злато в Индия се формира от покупки с инвестиционна цел.

Третият основен фактор за повишението на цените е засиленото търсене, породено от възникналите до момента фондове за инвестиции в злато. Например щатският фонд StreetTRACKS Gold Shares при създаването си през ноември 2004 държи 100 тона златни активи, а цената на златото тогава е около 450 долара за тройунция. В момента активите възлизат на близо 480 тона, а златото се търгува на нива от около 660 долара за тройунция. По думите на Бродрик това не е съвпадение, тъй като публичните фондове правят инвестицията в злато достъпна за много по-широк кръг от хора.

Като четвърта причина за поскъпването на златото авторът посочва засилващото се инвестиционно търсене. Според прогнози на анализатори тази година ще бъде рекордна по отношение на покупките на ценния метал от страна на инвеститорите. Очаква се през 2007 година към техните портфейли да бъдат добавени близо 40 млн. тройунции.

Петият фактор е свързан с ниското ниво на златните запаси в централните банки и държавните организации. По данни на Международния валутен фонд 2006 е осмата поредна година на спад на държавните златни резерви. Нивото им към края на миналата година възлиза на 867,6 млн. тройунции, което представлява понижение от 1,2% на годишна база и е най-ниското ниво от 1948 година насам.

Единствените две централни банки, които не са понижили златните си активи са руската и китайската. Златните резерви на Руската централна банка нарастват с 3,8% за миналата година до 12,91 млн. тройунции, а тези на Китайската централна банка се запазват непроменени на ниво от 19,29 млн. тройунции.

Според Бродрик Китай може да прибегне и до допълнителни покупки на ценния метал. Към момента около 70% от валутните резерви на страната са в щатски долари, а тенденцията към поскъпване на китайския юан се отразява негативно на зелената валута. Една от алтернативните възможности за резервите са покупките на злато, а подобна стъпка от страна на централната банка на Китай би довела до значително поскъпване на метала.

Малкият брой на откритите нови златни находища в световен мащаб е посочен като шестата основна причина за евентуално повишение в цената на златото в дългосрочен план. Според експерти бюджетите за проучвания на компаниите, занимаващи се с добив на ценни метали, са нараснали до близо 7,5 млрд. долара през 2006 година. Въпреки това новооткритите находища не са много, а добивът се формира основно от вече разработените мини.

Фактите, цитирани от Бродрик, сочат, че добивът на злато в Южна Африка (най-големият износител на ценния метал) бележи спад от 8% за миналата година и е на най-ниските си нива от 1922 година насам. Добивите в САЩ, Австралия, Перу, Русия и Канада също бележат понижение.

Това показва, че големите компании изпитват трудности при обновяването на резервите си. Това е и причината за значителният брой сливания и придобивания в сектора през 2006 година, тъй като за големите компании е по-лесно да придобиват контрол върху конкурентите си, отколкото да разкриват нови находища, смята Бродрик. Въпреки ръстът в цените през последните години, предлагането на ценния метал не се е увеличило, а търсенето се задоволява от натрупани запаси и от резервите на централните банки. Това дава основание да се очаква продължение на поскъпването.

Седмият фактор, посочен от Бродрик, се основава на техническата картина на графиката на цените на златото. Налице е възходящ тренд, като според автора следващото движение ще е насочено към психологическото ниво от 700 долара за тройунция и при евентуален пробив може да се очаква значително повишение.

Златото с незабавна доставка към момента се търгува на ниво от 665,90 долара за тройунция. От началото на годината ценният метал бележи ръст от 4,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още